Brandbook Magazin 2018

Fogyasztói igények változása a kávéházak világában

A felgyorsult világnak köszönhetően megváltoztak a fogyasztási szokásaink, ma már talán másképp isszuk a kávét, mint anno, pár évvel ezelőtt. E változás kapcsán beszélgettünk Frei Tamással, a Cafe Frei egyik tulajdonosával a kávézó kialakulásáról, a változó fogyasztói szokásokról, valamint a jelenkort erősen befolyásoló digitalizációról.

Hogyan jött az ötlet a Cafe Frei kávézók alapításához?
Amikor még tévéműsor-készítő voltam, nagyon sokat utaztam a világban, és amikor az ember hónapokat tölt külföldön, feltűnik neki, hogy mennyire sokszínű a kávé világa. Azt szokták mondani, hogy egy kávészemben 50 ízalkotó részt képes érezni a nyelvünk, az olasz eszpresszógép ebből viszont csak ötöt présel ki, a többi 45 a zaccban marad és kidobjuk. Más típusú kávékonyhákban másféle eszközökkel készítik a kávét, és így az 50 ízből más íztartományokat csalnak elő. Az volt a benyomásom a világot járva, hogy nem azért látok mindenhol – akár például arab országokban is – olasz eszpresszógépet, mert finomabb lenne, mint mondjuk az arab technikákkal, rézibrikben főzött kávé, hanem mert az arab kávénak az elkészítése olyan hosszú idő, amit a „nyugati” világ felgyorsult életében a vendégek ma már nem hajlandók kivárni. Indokolatlanul sok helyen van olasz kávé, és a világból eltűnik a korábban évszázadokon keresztül cizellált kávékonyhák sora. Az ötlet innen ered, hogy mi azt mondtuk, hogy nem csak olaszos kávét fogunk főzni olasz eszpresszógéppel, hanem öt másik kávékonyhával is megismertetjük a magyar fogyasztókat. Így új eszközöket fejlesztettünk, új receptúrákat próbáltunk ki, továbbá üzemeket építettünk, a fűszereket pedig előre kikevertük, hogy a kávéházban gyorsabban el lehessen készíteni ezeket a nagyon finom, de időigényesebb kávékat. Az ötlet tehát az utazásokból jön és onnan, hogy azt láttuk, hogy van egy felület, ahol innovatívnak, újszerűnek és másmilyennek lehet lenni.
Hogyan alakult a tudatos márkaépítés? 
A Café Frei nevet asszociatív imázsnak szántuk. A tévés múltam miatt a fogyasztók az utazásra, az izgalmas helyszínekre asszociálnak, és mi pont egy ilyen érdekes kávézót szerettünk volna csinálni, ahol a nyelvünk utazik egzotikus helyekre. A piacon ár-érték arányban a legjobbak szerettünk volna lenni. Természetesen amióta megjelentek a nagy nemzetközi hálózatok Magyarországon, azóta a fogyasztóknak van összehasonlítási alapjuk, így láthatják a különbséget a termékek és az árak között. Elsőként szerettük volna megvalósítani a kávékészítés teljes folyamatát Magyarországon. A cserjétől a csészéig! Mi importáljuk a kávét, mi pörköljük és mi csomagoljuk, magyar munkaerővel. A rendszerből kihagyjuk az összes olyan viszonteladót, aki ártöbbletet okozna. Ez is a brand része.
Milyen tanulságok voltak az elmúlt évek során a fogyasztókkal kapcsolatban?
Rettentően gyorsan változnak a fogyasztói igények. A megújulás iránti igénye a magyar embereknek intenzívebb és gyorsabb, mint a nyugati társaiké. Gyorsabban unnak el ízeket és recepteket, ezért gyorsabban kell változtatni. Mi folyamatosan tanulunk a fogyasztókkal kapcsolatban. A magyarokat már érteni véljük, itt most már csak követjük a meglévő változásokat. A fiatal generációnak a fogyasztási attitűdje, hogy mire és hogyan költenek, az egészen más, mint a szüleik generációjáé. Az amerikai statisztika az, hogy a 29 alattiak 14-szer többet költenek kulináris dolgokra, mint a szüleik generációja. A Z generáció élményeket akar vásárolni, így a vendéglátásban is minden a fiatalok irányába mozdul el.
Milyen hatással van az üzletre a digitalizáció?
Az amerikai fogyasztók számára a lényeg, hogy minél gyorsabban kézhez kaphassák a terméket, és ebben ma már számos applikáció is a segítségükre van, hiszen gyakran még a fizetéssel sem kell bajlódniuk. A gyorsaságot hozza a digitalizáció. Viszont ahol az emberek kevesebbszer jutnak egy kávézóba, ott jobban megbecsülik az élményt. Magyarországon például le akarnak ülni a vendégek, élvezni akarják a térnek az élményét. Itthon óvatosan kell ilyen jellegű fejlesztésekbe kezdeni, mert szerintünk 10-15%-nál a közeljövőben sem lesz nagyobb azoknak a száma, akik csupán elvitelre vásárolnak kávét. Nagyon más fogyasztóerővel kellene rendelkeznie Magyarországnak vagy másfajta életritmussal, hogy az legyen, mint Amerikában. Vegyük például a könyvvásárlás folyamatát. Magyarországon az online értékesített könyvek jelentős részét az emberek átvevő ponton keresztül vásárolják meg. Bemennek egy könyvesboltba, kiválasztják, hogy mit szeretnének, majd hazamennek és ugyanannak a könyvesboltnak az online boltjában megvásárolják, mert számít az a 20%, amivel így olcsóbb lesz a könyv. Átvevő pontnak pedig a könyvesboltot jelölik meg. Egyáltalán nem lett egyszerűbb a könyvvásárlás, sőt bonyolultabb, így nálunk a digitalizáció azt eredményezte, hogy kétszer megyünk a boltba és nem egyszer, viszont olcsóbb lett a könyv. Emiatt kicsit szkeptikus vagyok a kávé kapcsán, és szerintem nem az fog megismétlődni itthon, mint amit New Yorkban látok, egyszerűen a vásárlóerő drasztikus különbsége miatt.
Milyen eredményre a legbüszkébb?
Azt gondolom, hogy egy vagy két kávézót nyitni nem olyan bonyolult, de láncot építeni csak úgy lehet, ha az egész termelési folyamatot sikeresen valósítja meg az ember. Szerintem megfelelően álljuk a versenyt a multinacionális nagy cégekkel szemben, és büszke vagyok arra, hogy ebben a szituációban helyt tudunk állni, és a 2008-as válság után meg tudtunk maradni a piacon és lánccá tudtunk fejlődni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük