Brandbook Magazin 2018

A jövő a jó helyeké

A digitalizáció fejlődésével párhuzamosan a fogyasztói igények is megváltoznak. Ma már szinte mindent okoseszközeinken intézünk, amelyhez applikációk sokasága áll rendelkezésünkre. Ezáltal a vásárlási szokások is folyamatosan változnak, az utóbbi években például jelentősen megnőtt az online vásárlások köre és száma is. A technológiai fejlesztéseknek és a globális szereplőknek köszönhetően egyre kevesebb idő és lehetőség jut a hagyományos kapcsolatokra, a személyes találkozásra és együttlétre. A vásárlók azonban a jövőben is igénybe fogják venni a helyhez kötött üzleteket, amennyiben azok megfelelnek a fogyasztóik elvárásainak. A jövőben a kiskereskedelmi láncoknak is oda kell figyelniük arra, hogy a vásárlóiknak élményeket is örömet szerezzenek.

A képernyők mögül kilépve egyre nagyobb az igény az olyan helyekre, ahol a vásárlók új ötleteket kaphatnak, tanulhatnak valamit, emberek között lehetnek és egy közösség tagjainak érezhetik magukat. A hazai piacon az egyik legjobb példa erre a COOP üzletlánc, amelynek boltfejlesztési programja a modern kor követelményeit is figyelembe véve összhangban van az említett igényekkel.
A COOP boltjai a legkisebb, legeldugottabb falvakban, kistelepüléseken is megtalálhatók, és ezeken a helyeken egyfajta közösségi térként is funkcionálnak: a vevők nem csak a napi vásárolnivalóért, de egy-két jó szóért, mosolyért, kis beszélgetésért is látogatják őket. Ezért a COOP üzletpolitikájának egyik legfontosabb eleme, hogy megőrizze ezeket az értékeket – és leépítés helyett inkább folyamatos fejlesztéssel, innovatív megoldásokkal erősítse meg különleges, „jószomszédi” szerepét. A folyamatos boltfelújítások célja, hogy belátható időn belül minden egyes COOP üzletre egyaránt jellemzők legyenek a különleges, egyedi kialakítású belső terek és a kényelmes, otthonos érzetet fokozó szolgáltatások. Ennek szellemében már 2016-ban átadták az első olyan üzletet, ahol az egységen belül kialakítottak egy hangulatos kávézót, ahol a vásárlók megpihenhetnek a napi nagy bevásárlások során.
Az élményközpontú vásárlás mellett fontos az online és az offline világ összekapcsolása. A COOP esetében a közel 2700 üzlet átalakítása, a legmodernebb felhő alapú informatikai rendszer kiépítése, a jövőbe mutató, környezetbarát technológiák beépítése egyre nagyobb ütemben, folyamatosan zajlik. A cég mindezek mellett tudatosan célzott akciókkal és szolgáltatásokkal nyit a fiatal generáció felé, és nem csak a településeken, de az interneten is igazi közösségeket épít, amelynek köszönhetően a COOP négyszázezres Facebook-követői tábora nagy ütemben növekszik.
Jól látható, hogy a COOP felveszi a versenyt a globális szereplőkkel és a legújabb kereskedelmi trendeknek megfelelően alakítja ki üzleteit, és teszi mindezt úgy, hogy közben megőrzi évtizedes hagyományait és alapértékeit még barátságosabbá emberibbé varázsolva a vásárlók környezetét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük