Brandbook Magazin 2018

A magánegészségügy jövője

Ha az egészségüggyel kapcsolatban felmerül a fejlődés, innováció kifejezése, leginkább egy új úttörő sebészeti eljárás vagy egy eddig gyógyíthatatlan betegség ellenszerének megtalálása jut eszünkbe. Ugyanakkor az egészségügyben végbemenő innovációs megoldások nem csupán az eddig alkalmazott kezelési módszerekben mutatkoznak meg, hanem az egészségügyi szerveztek irányításában is. Ennek kapcsán Havasi Valériával, a Róbert Károly Magán Kórház kommunikációs igazgatójával beszélgettünk a magyarországi ellátórendszer jelenlegi helyzetéről és jövőbeni változásairól.

Már most is rengeteg újító egészségügyi applikáció van, de hogyan illeszthetők be ezek a hagyományos orvos-beteg relációba?

Az egészségügyi applikációk egy része az egészség megőrzését szolgálja. Jó néhány applikáció célja az edukáció, szakmailag hiteles információ biztosítása a sok ellenőrizetlen, tévhiteket tartalmazó weboldal helyett. Vannak applikációk, amelyek krónikus betegségek kezelését támogatják azzal, hogy emlékeztetik a beteget arra, hogy mikor mi a teendője. Vannak egészséges életmódot, káros szenvedélyekről leszokást támogató alkalmazások. Ezek mind óriási hasznára válnak a felhasználónak és az orvosnak is. Egyelőre főleg azok töltik le és használják, akik egyébként is az átlagnál jóval tudatosabbak egészségük megtartásában. Ezért egyelőre a nagy tömegek állapotának javulását, az orvos-beteg találkozók számának csökkenését még nem szolgálják. Egy ideális világban a páciens az applikációja által mért és gyűjtött adatokkal sétál be a házi orvosához vagy a szakorvosához. Az orvos-beteg kapcsolatot nagyban segítené egy ilyen lehetőség.
Hogyan lehetne felkészíteni a magánkórházakat a digitális „új világra”?
Pácienseink igénye az, hogy várakozás nélkül jussanak szakmailag magas színvonalú ellátáshoz, személyre szabott, hatékony orvosi szolgáltatáshoz. Pácienseink számára a legfontosabb tényező az idő és az egészség, valamint családjuk egészsége, biztonságos és kiszámítható gyógyulása. Keresőképességük, alkotóképességük megőrzése és mihamarabbi visszaszerzése számukra létkérdés. Személyre szóló CRM megoldásokkal, online bejelentkezés lehetőségével, online leletmegtekintés biztosításával, a betegutak hatékony és egyénre szabott megszervezésével szolgáljuk az ő elvárásaikat. Digitális felületeink folyamatos optimalizálása, új eszközök, online chat, chatbotok bevezetése szintén a digitális világ potenciáljainak pácienseink szolgálatába állítását célozzák.
Milyen példaértékű, jövőbe mutató kezdeményezések és szolgáltatások vannak a Róbert Károly kórházban?
Az orvoslás fejlődésének két fő tendenciája a multidiszciplinaritás és a specifikálódás, melyek a 21. század orvostudományának fejlődéséből eredő változások. A technológiai fejlődést a megismerés szolgálatába állító orvostudomány a legszűkebb területek, ezzel egyidejűleg pedig a különböző szakterületek összefüggéseink felderítésére olyan mértékben alkalmas, amelyre korábban nem volt esély. Specialistáké és csapatban jól dolgozni, multidiszciplináris eljárásokban gondolkodni képes orvosoké a jövő. Ezt a két trendet követjük. Olyan szakmák jelentek meg a kórházunkban, amely szakmák nevét korábban nem is ismerte a köztudat, pl. angiológia, hepatológia, nőgyógyászati endokrinológia, és így tovább. Ugyanakkor felkészültek vagyunk az összetett problémák átfogó kezelésére is. Néhány éve, a perineológia megjelenésével képessé váltunk a női kismedence megváltozott architektúrájának valódi gyógyítására, ami proktológus, nőgyógyász sebész, laparoszkópos specialista és urológiai sebész együttes munkájával éri el, hogy a nő visszanyerje életminőségét. Hasonló terület a meddőségi problematika is, amiben együttműködik az andrológus, a meddőségi specialista, a sebész nőgyógyász, az endokrinológus, hiszen kizárólag a kooperáció révén teremthető meg az esély a gyermekáldásra.
Milyen jövőjük van Magyarországon a magánkórházaknak és hogyan viszonyul a rendszer az állami ellátáshoz?
Az állami egészségügyi rendszer minőségének egyenszilárdsága sajnos nem kielégítő. Ezzel szemben az állampolgár igénye az egészségben töltött életévek kitolódására teljes mértékben méltánylandó elvárás és nem nélkülözheti a magas színvonalú orvosi szolgáltatások rendelkezésre állását. Ez az ellentmondás teremti meg a magán egészségügyi szolgáltatások létjogosultságát. Ahol pedig piaci igény születik, ott megszületik a válasz is rá, jó minőségű, korszerűen szervezett magán egészségügyi szolgáltatások formájában. A magánegészségügyre ezekben az években robbanásszerű fejlődés vár, és csak remélni tudjuk, hogy a finanszírozás nem hagyja cserben a középosztályt sem, amely egyébként az állami egészségügyet adóforintjaiból eltartja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük