Brandbook Magazin 2017

Sportsikerek kiaknázása a pályán kívül

A sport elüzletiesedéséhez a legnagyobb löketet a kereskedelmi televíziók megjelenése, térnyerése és sport felé nyitása adta a XX. század végén, majd az internet használatának mindennapivá válása ezt tovább erősítette. Onnantól kezdve pedig, hogy a sportolók népszerűsége globális méretet tud ölteni és mindenféle információ elérhető a példaképekként is állított atlétákról, a sportsikerek fizetőeszközre történő váltásának csatornái jelentősen kiszélesedtek. Ma már nem elég, ha a pályán teljesítesz, a pályán kívül is helyt kell állni ahhoz, hogy sportolóként a bevételeket maximalizálni tudd. Mind a szurkolók, mind pedig a szponzorok az igazi karaktereket kedvelik, és ezért az a sportoló, aki igazi egyéniség tud lenni – a pályán és azon kívül is –, versenyelőnyt tud felmutatni sporttársaival szemben.

Fontos, hogyan kommunikálunk nemcsak a médiával, hanem egész környezetünkkel; hiába ért el valaki világraszóló sikereket, ha elviselhetetlen alak a pályán kívül. Nagy lehetőségektől eshet el az a sportoló, aki nem képes kellő nyitottsággal és empátiával közelíteni a különböző társadalmi vagy üzleti felkérésekre. Manapság, amikor a közösségi média világát éljük, elkerülhetetlen, hogy a sportoló jelen legyen és megfelelő módon kommunikáljon ezeken a csatornákon. A sportoló követőinek száma csakúgy jelentőséggel bír egy-egy szponzorációs lehetőség elbírálásánál, mint az egyes bejegyzésekhez kapcsolható aktivitás. A sportszponzorációk esetében sokáig gondot jelentett a vállalatoknak, hogy hogyan tudják mérni az adott együttműködés hatékonyságát. A különböző digitális platformok kiváló eszköznek bizonyulnak ehhez, hiszen rengeteg statisztikai adatot biztosítanak a felhasználóik számára.

A sportoló társadalmi megítélése is nagyban befolyásolja üzleti értékét. Ezért a különféle jótékonysági megmozdulásokban való részvétel nem csak azt a célt szolgálja egy sportoló esetében, hogy a társadalom felé visszaadhasson valamit. Amellett, hogy ezzel megköszönhetjük a népszerűséget lehetővé tévő szurkolók, tömegek támogatását, olyan értékes üzenetet teremtünk ezáltal a média számára, mely mellé az üzleti élet szereplői is szívesen csatlakoznak, legtöbbször szponzoráció formájában. A rajongók elérésében egyre nagyobb szerep jut a mobilapplikációknak, valamint az élménymarketingnek. Ennek oka, hogy a XXI. század szponzori trendjei szerint már nem feltétlenül a jelenlét a legfontosabb a gazdasági társaságoknak, hanem a célközönséggel való direkt kapcsolat kialakításának és elmélyítésének lehetősége.

Természetesen nem várható el egy sportolótól, hogy választott sportága kihívásai mellett a sportpályán kívül támasztott követelményeknek is megfeleljen. Azokban az országokban, ahol már régóta üzleti alapokon működik a sport, ismerték fel először annak az igényét, hogy szükség van szakemberekre, akik a sportolók munkáját a pályán kívül segítik. Sajnos hazánkban az észak-amerikai mintára épülő sportmenedzseri tevékenység még nem terjedt el. Számos kiváló nemzetközi példa akad a sportolók hozzáadott marketing-és kereskedelmi értékének felhasználására, így csak idő kérdése, hogy a magyar sportolók, sportvezetők és gazdasági társaságok mikor fektetnek nagyobb hangsúlyt a sportsikerek nyújtotta üzleti lehetőségek kiaknázására.

Szerző:

Forrás Zoltán sportmenedzser, közgazdász, The path sports management csapatának tagja. Több éve dolgozik a sport világában mint sportmarketing-szakértő, sportrendezvény-szervező és sportmenedzser. Számos szponzorációs együttműködés során dolgozott együtt nagyvállalatokkal és kommunikációs ügynökségekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük