Brandbook Magazin 2017

Konyhai forradalom

Sok-sok időt rabló és fárasztó elemét az konyhai munkának automatizált rendszerek végezhetnek el hamarosan.  Ez persze most még csak ígéret, de nézzük meg, melyek látszanak ebből megvalósulni a konyha és étkezés forradalma kapcsán.

Autóból rendelünk, távolról irányítjuk a konyhát
Az okoskonyha nem a konyhában kezdődik. Az autógyártók elkezdték felismerni, hogy az otthoni okoseszközök irányítása hasznos kiegészítő lehet és hangvezérlés integrálásával lassan megnyitják a lehetőséget, hogy az okosasszisztensek képesek legyenek az otthoni kiegészítőket is vezérelni az autóból. A Ford egyes modelljeiből például utasítást adhatunk, hogy a sütőt melegítse elő, mielőtt még kiszállnánk az autóból.

De nem kell mindent megrendelni, ha megtermelhetik nekünk a robotok is
A zöldségek árának legnagyobb hányada a szállításból fakad, ezért több vállalkozás is próbálja megoldani, hogy a zöldségtermesztés valamilyen formában a fogyasztás helyéhez közeledjen. Az egyik – inkább egzotikus – megoldás azoknak, akik rendelkeznek saját kerttel, hogy otthon automatizált robotok végzik a kiskert megmunkálását, ezzel hatékonyan termelnek friss alapanyagokat. A Farmbot nyílt forráskódú fejlesztés például lényegében egy laptopról, vagy telefonról irányítható, képesek vagyunk vele megtervezni az otthoni ültetvényünket, a robot pedig beülteti a megfelelő helyre a magvakat, és aztán a megfelelő menetrend és elvárások szerint neveli a zöldségeket.

A konyhában a hangvezérlést az Alexa nyeri
Az egyik legnagyobb idei trend, hogy kezd értelmezhetővé válni a gépek irányítása hangvezérléssel. Konkrét példa az utóbbi évből az Amazon Alexa és a Google Home fejlesztések. Ezek a kis otthoni kiegészítők hangszóróra emlékeztetnek és lényegében olyan hangvezérlési lehetőséget kínálnak, amely mögött egy mesterséges intelligencia dolgozik, válaszol a kérdéseinkre.  Az utóbbi egy évben a konyhai eszközök gyártóinak piaca felfedezte magának ezeket az megoldásokat, így az idei év elsősorban ezekről a kiegészítőkről szól.

Saját étel mellé saját sör
De nem csak az ételek készítésében járnak elöl a konyhaieszköz-gyártók, a Picobrew és a Whirlpool csapata is olyan otthoni high-tech sörfőző megoldásokat mutatott be idén, amivel mi magunk tudunk kísérletezni a tökéletes saját készítésű sör előállításával.

A hulladékot se dobjuk el sokáig
Ha már a főzés automatizálódik, az étkezés utáni megjelenő hulladékfeldolgozás kapcsán is komoly fejlesztések látszanak. Az ételből képződő hulladék és annak felhasználása nagy divat mostanában, a Whirlpool például egy olyan eszközt fejlesztett, amelyik képes arra, hogy otthon komposztálja a beledobott szerves anyagokat későbbi felhasználásra.

Szerző:

Dobó Mátyás 10 éve ír webes trendekről a doransky.hu alatt, amely az egyik legolvasottabb hazai szakmai blog. Emellett a legnagyobb hazai mobilkonferencia alapítója, főszervezője. Jelenleg a Magyar Telekom termékfejlesztési osztályát vezeti core business területen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük