Brandbook Magazin 2017

Miért együnk jót?

Lehet olcsó húst venni?

Lehet, csak nem biztos, hogy megéri. Olcsó húsnak híg a leve… nem csak viccből, hanem konkrétan az. A húst ugyanis, minél inkább nagyüzemi módon állítják elő, annál több trükköt igényel a tenyésztők részéről. Bár ez nem számít feldolgozott élelmiszernek, ugyanolyan sok adalékanyagot tartalmaz, csak éppen még az élő állat eszi meg mindezeket. De mi kell ahhoz, hogy egy haszonállat gyorsan és nagy mennyiségben, vagyis jó olcsón „termeljen” eladható húst?

Hormonok
6 különböző hormon ismeretes, amelyek haszonállatok húsának feljavítására szolgálnak: ezek közül is a legijesztőbbek a nemi hormonok: progeszteron, tesztoszteron, amelyek az emberi hormonháztartásra is hatással vannak. Emellett szintetikus hormonokat és növekedésserkentő hormont etetnek velük.

Antibiotikumok
Nem csak a fertőzések miatt, inkább a testtömeg növelése a cél. Becslések szerint a világ antibiotikum-termelésének fele injekció, implantátum vagy takarmány formájában haszonállatokba jut.

Egyéb gyógyszerek
Nyugtatók, hogy az állatok könnyen kezelhetők legyenek, kémiai anyagok, amelyektől soványabb lesz a hús…
Ezek az erős drogok és gyógyszerek sokféle húsban megtalálhatók, és nyilvánvalóan: minél olcsóbb minőségű a termék, annál nagyobb a valószínűsége, hogy szükség volt rájuk. Kivételt jelentenek az ellenőrzött gazdaságokból származó és biotermékek, ahol az állatok tiszta takarmányon nőnek fel, és a tartási körülményeik is jobbak. Az olyan erős kemikáliák, mint az antibiotikum, szintetikus hormonok és nyugtatók, nem csak az emberi testre, hanem a pszichére is negatív hatással vannak, nyugtalanságot és depressziót okozhatnak és fokozzák a neurózisra való hajlamot.

És a zöldségek?
Zöldség- és gyümölcsfélékből sem mindegy, milyet választunk. A megfelelő alapanyagok, az ellenőrzött körülmények között termesztett, lehetőleg biogazdálkodásból származó élelmiszerek ugyanis nem csak amiatt egészségesebbek, mert kevesebb kemikáliát tartalmaznak. A kizsákmányolt, műtrágyával kezelt földön bár szemre szép termények nőnek, ezek azonban tápanyag- és vitamintartalmukban is elmaradnak a bioterményektől. Egyes kísérletek szerint a biokáposzta és alma C-vitamin-tartalma közel 30%-kal magasabb a „normál” társánál.

A megfelelő minőségű alapanyagok választása, a minél kevesebb előre elkészített élelmiszer fogyasztása, vagyis a kreatív, vidám otthoni főzés nem csak egy drága hobbi. Sőt. Pénzt, időt és egészséget nyerünk vele… valójában tehát: létszükséglet.

Szerző:

Miklya Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük