Brandbook Magazin 2017

Lakásszépítő megoldások

Minden helyiségben kezdjük azzal, hogy rendet rakunk: kerüljenek a helyükre, a megfelelő szobába, funkcióba tárgyaink.Merjünk szanálni.A rendrakás alatt persze kaotikus állapotok alakulhatnak ki, de ne csüggedjünk. A végén harmonikusabban fogjuk érezni magunkat – ebben biztos vagyok!

A NAPPALI
a közös együttlétek helye – így tekintsünk rá. Nem kell feltétlenül a tv-nek központi helyet adni -– ma már annyiféle más módon fogyasztunk médiát. Egymással tudjunk minél kényelmesebben beszélgetni – ez lehetne a bútorszervezés vezérelve. Ha van elég helyünk, át is rendezhetjük a meglévő bútorokat – emlékszem, még anyukám szoktatott rá erre, és utána sokáig napi élmény volt, mintha egy új lakásba kerültem volna. Nagy, földig érő ablakok elé nyugodtan tolhatunk akár egy kanapét is. Rólunk szólna a nappali, ha a kedves pillanatok és szeretteink jelennének meg a falakon is. A szép emlékek fotóit szűrő-applikációval (Instagram) fel tudjuk telefonunkon vagy laptopon javítani, melyeket előhívatva,akár ugyanolyan képkeretekbe téve, szép installációbanegy eddig csupasz falszakaszra kitehetünk. Az elrendezésre számos ötletet találhatunk a Pinteresten. De el tudok képzelni képek helyett egy inspiráló gondolatot is – falmatricázva vagy esetleg drótból meghajlítva a betűket. Frissítően hat a textíliák cseréje is: kitehetjük a szezonális párnakollekciónkat.

A KONYHÁNAK 
vagy konyha-étkezőnek az asztal legyen a lelke. Ott eszünk, beszélgetünkegymással (amikor nem a díványon, ami teljesen rendben van). Ha meguntuk a konyhabútort, a frontok átfestésével(pl. a most népszerű krétafestékkel) vagy cseréjével, új munkapulttal, vagy pusztán új bútorgombokkal már sokat tehetünk egy új atmoszféráért. Az avítt csempét nem kell feltétlenül leverni – joggal tarthatunk a kosztól, a kényelmetlenségtől. Egyre többen próbálják ki a csempe átfestését. Akár beszerezhetünk csempematricát is, így mintát adunk az egyhangú fali burkolatnak. Vásárolhatunk új konyharuhát, új tányérokat, poharakat, bögréket (a férjem ezt igen kedveli) – a szürke karcos tányérok olyan kiábrándítóak tudnak lenni! Az inspiráló reggeli gondolatoknak, szeretetteljes üzeneteknek, egy új receptnek vagy bevásárlólistánakhelyet adhatnánk egy üres falfelületen, kirakhatunk egy táblát, vagy magunk fel is festhetjük táblafestékkel.

A HÁLÓ 
a megnyugvás, félrevonulás szigete. Változtathatunk hangulatán az ágytakaró és párnák szezonális rotálásával is. Ha nagyobb a büdzsé, akár új függönyök is kerülhetnek az ablakokra vagy megújíthatjuk a kislámpákat az éjjeli szekrényen. Ágyunk felett nem csak képek lehetnek, be lehet lógatni sejtelmes fényt adó égősort (karácsonyit akár az év többi hónapjában is) vagy magunk által összeválogatott gömblámpa-füzért. A falak átfestését még nem említettem sehol sem – nálam ez még „kollégiumi” ártalom: sportot űzök abból, hogy átfestek egy szobát, és visszarendezek mindent, mire a család hazaér. A férjem imádja.

A FÜRDŐSZOBÁBAN 
is változtathatunk a csempén, ahogy arról a konyhánál írtam. Új törölközők, kádkilépők sokat dobhatnak a jelen helyzeten. Lecserélhetjük a tükröt, a polcokat -– van egy kedves ismerősöm, aki ezt tette, de mivel az új kiegészítőknek csak a formája tetszett neki, lefújta festék spray-vel a szeretett színére. (Ő tényleg sok mindent lefújt már.) Az ellazulást segíthetjük aromagyertyákkal, szép szivacsokkal, üvegcsék vagy virágok kompozíciójával a kád és a mosdó körül.

Merjünk kreatívak lenni, másképp a lakásunkra tekinteni, megkérdőjelezni az eddig megszokott körülményeket. Biztos vagyok benne, hogy vidámabbak, energikusabbak leszünk már aznap, amikor nekilátunk.

Szerző: 
Lehoczky Léna
Lakberendező, lakástextil-tervező, dekoratőr és 3 gyerekes családanya. A kezei közül kikerülő lakások szeretet- és életteliek. Eklektikus stílus, finom ízlésesség jellemző rájuk. A lakásokba kézműves függönyöket és párnákat is tervez és varr, melynek ismereteit édesanyjától, majd később angliai tanfolyamokon sajátította el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük