Brandbook Magazin 2017

Frissítő Watt Natura a természet kincseivel

Klasszikus példa a zöld tea, titka abban rejlik, hogy máshogy dolgozzák fel, mint a fekete teát; mivel szüretelés után nem erjesztik meg, megmaradnak benne az ásványi anyagok, vitaminok és antioxidánsok. Ezeknek köszönhetően méregtelenít, erősíti az immunrendszert, és nem utolsósorban hatékonyan emeli az energiaszintet, növeli a koncentrációt.

Zsírégető és élénkítő készítményként a matét és a guaranát gyakran párosítják a damianával, aminek kamillaillatú, illóolajokban bővelkedő cserjéjének leveleit emésztőrendszeri és idegrendszeri tünetekre, depresszióra, a hormonális egyensúly helyreállítására szokták használni. Elsősorban tradicionális szexuális ajzószerként ismert, a maják például rendszeresen fogyasztották afrodiziákumként, mivel fokozza a test alsó felének vérellátását, ezáltal érve el vágyserkentő hatást.

Több dél-amerikai országban a kávézással egyenértékű közösségi szokás a jellegzetes, kizárólag 85 fokos, tehát nem forrásban lévő vízzel elkészített kesernyés ital fogyasztása, a „matézás”. A Dél-Amerika őserdőiben honos matéfa leveleit még a guaraní indiánok rágcsálták előszeretettel vagy főztek belőle teát. A mágikus erejűnek tartott növény jótékony hatásait aztán a hódító jezsuiták is felfedezték: élénkít ugyan, de nélkülözi a koffein egyéb kedvezőtlen tulajdonságait. Jóval több tisztító hatású antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea, fokozza a szervezet ellenálló képességét, az anyagcserét, és segít a zsírok lebontásában is, ezért fogyókúrázóknak is ajánlják.

Jól ismert adaptogén, vagyis a szervezet szélsőséges fizikai és szellemi terheléséhez való alkalmazkodást elősegítő anyag a schizandra, más néven kínai kúszómagnólia.
Kerek gyümölcse fokozza a reflexeket és az izomerőt, növeli az energiaszintet, méregtelenít és serkenti az emésztést. Kínában az egyik legfontosabb fűszer- és gyógynövény, akár tíz méter magasra is megnőhet. Köhögés ellen kiváló, a vérkeringést is javítja, növeli az oxigénellátást, rákellenes hatása miatt életbogyónak is szokták hívni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük