Marketing

A marketing hajtóereje – a 2017-es top 10 trend

Az, hogy mire fókuszáljunk, kulcsfontosságú – és korántsem biztos, hogy egyszerű a kiválasztás. Minél nagyobb egy vállalkozás, annál változatosabb az ügyfélköre. És bár az így keletkező adatok révén könnyebb megcélozni a fogyasztókat, de a hatalmas adatmennyiségből annál nehezebb kibányászni az értékes információkat. Hogyan lehet így fókuszálni, hogyan lehet kommunikálni és konverziókat létrehozni? Ez egy nagy kérdés, de érdemes arra ügyelni, ami látszik a horizonton. Íme 2017 tíz meghatározó trendjeDaniel Newman szerint.

  1. Nagyobb hangsúlyt kap a felhasználói élmény, ami a marketing lelke minden iparágban. És bár ez a középponti szerep mindig is megvolt, a mai vállalatok – legalábbis a sikeresek – tovább csiszolgatják a maguk ügyfél-centrikus filozófiáját a hatékony marketingstratégiák és a pozitív digitális átalakítások érdekében.
  2. Elkötelezett és hatékony mérés: analitika 2.0. A marketing méréséről folyó vita az utóbbi időben már egy végtelenített hurokba került. A Facebook és a többiek arról szóló vallomása, hogy az adataikból nem formálódik teljes értékű történet, árnyékot vet a látszólagos csillogásra. Most – és a közelgő új évben – a méréseket célzottan lehet elvégezni. Az üzleti céloktól elvárható a visszahatás a profitra, a bevételre, az ügyfelek megtartására és elégedettségére.
  3. Támaszkodjunk az újfajta marketingszakemberekre! A marketing-technológiai és adatbányászati szakértőkre. Ahhoz, hogy a felsorolás első két tendenciája működjön, a vezetőknek adatvezérelteknek kell lenniük. Amiként a vállalatok célja is az, hogy e-mailben, a közösségi médián keresztül és a (többek között) fizetett, saját tulajdonú vagy megszerzett marketingstratégiák révén kapcsolódjanak, magukévá kell tenniük az ennek megvalósításához és támogatásához szükséges technológiát. A vezető marketing-technikusokkal szembeni elvárás, hogy ők álljanak ennek a kezdeményezésnek az élére – egyes kutatások azt mutatják, hogy ötből négy vállalkozás már megtette ezt a lépést.
  4. Legyen minden személyre szabott! Ahogy azon dolgozunk, hogy mindent individualizáljunk – a Coca-Cola dobozaitól a lábbelikig –, a tömeges testreszabás átalakul személyre szabássá. Egyes vállalkozások számára mindez azt jelenti: meg kell bizonyosodniuk arról, hogy érintkezési pontjaik speciálisak és egyediek. Másoknál ez egyszerűen a vásárlási folyamat ésszerűsítését és így rugalmasabbá tételét jelenti.
  5. Jobb videotartalom… és még több. Igen, a tartalom még mindig király dolog, de az a fajta tartalom, amelyik szabályozza a webet, változóban van. A közösségi tartalom, az ismertetések, blogok, írások és e-könyvek még mind fontosak a marketing szempontjából, de videó gőzerővel halad előre. Figyelembe véve az olyan játékok sikerét, mint a Pokémon Go, várhatóan a virtuális és a kibővített valóság visz majd át minket a jövőbe. Azok a márkák, amelyek nem teszik magukévá a látvány és videók világát, menthetetlenül lemaradnak.
  6. Még több marketing a közösségi médiában. Meg kell változnia annak a módnak, ahogyan a közösségi médiára tekintünk. A közösségimédia-stratégiáknak kevesebbet kell piacra vinniük, és többet kell eladniuk. Gyakran megesik, hogy a márkák arra használják a közösségi médiát, hogy valamiféle nagyon általános tartalmat tegyenek közzé – olyan tartalmat, amelyet az emberek zöme figyelmen kívül hagy. A közösségi média is személyre szabható, és ehhez nem is kell túl sok erőforrás. A közösségi médiát az értékesítés és a szolgáltatások frontján kell használnia a marketingnek. A fogyasztókat ugyanis bevonni kell – és nem üzenetekkel bombázni.
  7. Rácsodálkozás a tárgyak internetére. A tárgyak internete még gyerekcipőben jár, de 2017-ben a vállalkozások várhatóan megkezdik kihasználni a csatlakoztatott eszközök milliárdjainak erejét – megvalósulhat a marketingesek álma. Az ilyen adatok összegyűjtése és hasznossá tétele kulcsfontosságú lesz. Jeladók, érzékelők, peremkészülékek, televíziók, ruházati cikkek, fitness-márkák – mind-mind hasznos adatot termel, ami azt jelenti, még több lesz a lehetőség közelebb kerülni az ügyfélhez. A tárgyak internete várhatóan átalakítja a hozzáállást is, ahogyan mozgósítani lehet a technológiát és adatokat.
  8. A chatbot és a mesterséges intelligencia a mainstream része lesz. Pozitív felhasználói élményt és szolgáltatást nyújtva aknázzák ki a technológia lehetőségeit. Jó dolog helybeliek tanácsát kérni arra vonatkozóan, hogy hol lehet egy jót enni, de ők nem tudják, hogy valaki szereti-e a fűszeres ételeket, vagy éppen glutén-intoleranciával kényszerül együttélni. Képzeljünk el viszont egy olyan chatbotot, amelyik tudja, mit szeretünk, azt is, amit nem, és kézen fogva vezet – akár egy étterembe, akár egy utazás vagy egy vásárlás során. A chatbotok mesterséges intelligenciát és mély tanulást használhatnak, és az interneten elhullajtott adatmorzsákat felszedegetve is képesek megérteni és irányítani a fogyasztói magatartást.
  9. Megfelelő időben jelentkező marketing helyett valós idejű marketing. A valós idejű marketing körül az elmúlt néhány évben kezdett izzani a levegő. (Elég az Oreo a „Dunking in the Dark” kampányára gondolni.) Ahogy most arra használjuk az adatokat, hogy kiválasszuk a legjobb pillanatot a fogyasztókhoz való csatlakozásra, a valós idejű megközelítésnek a megfelelő időpontot kell eredményeznie.
  10. A marketingnek fel kell készülnie a saját digitális átalakulási kampányokra. Sokan tanácsolják, hogy a marketingvezetők hajtsák végre a saját digitális átalakulásukat. Ezzel Daniel Newman egyáltalán nem ért egyet. Amit a marketingvezetőknek el kell sajátítaniuk a digitális átalakulási „kampány” során, az az a folyamat, amely bemutatja a piacnak és a csapatnak a társaság átalakulását. Ehhez világosan el kell magyarázni, mik a trendek, valamint melyek azok a digitális kezdeményezések, amelyek érintik a felhasználói élményt, és ezeket hogyan kell végrehajtania a vállalatnak.

Daniel Newman a Broadsuite Media Group vezérigazgatója, a Futurum vezető elemzője, a Building Dragons szerzője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük