HR

9 dolog, amit eddig nem biztos, hogy tudott a coachingról

1. A coachokat, – mint minden segítő szakmában dolgozót -, is köti a titoktartás. Épp ezért nem kell azon aggódni, hogy harmadik félhez jutna el az ügyfélről, a folyamatról, vagy a cégről szóló bármilyen információ.

2. A jó coach soha nem ad magától tanácsot és kész válaszokat. Folyamatosan arra ösztönzi az ügyfelét, hogy mindenre a saját megoldását találja meg.

3. A coaching a segítő szakmák egyedi fajtája: a coach soha nem nyúl megszokott, vagy bejáratott sémákhoz, hiszen nincs két egyforma folyamat. Maximálisan személyre szabott fejlesztés, ahol azzal dolgozunk, amit az ügyfél által hozott szituáció megkíván.

4. A coaching nem csodaszer, így nem jó bármire. Bár a pszichológia eszközeit is használja, a coaching nem terápia, mivel egészséges emberek jelenbeli problémáival foglalkozik. Ugyanakkor kiegészíthet egy másik fejlesztési, vagy akár terápiás folyamatot. A jó coach mindig ad arról tájékoztatást, hogy amivel megkeresték, az működhet-e egy coaching folyamat keretein belül, vagy sem.

5. A coaching kötetlen, személyes beszélgetésekből álló folyamat. Leggyakrabban 6-10, egy, másfél órás alkalomból összeálló fejlesztés, de van rövid, ún. “brief” formája is. A coaching folyamatot szüneteltetni is lehet, ha az ügyfél egy ideig valamilyen oknál fogva nem érzi alkalmasnak magát a folytatásra.

7. A coaching folyamat alatt rengeteg játékos eszközzel is találkozhatunk. A kérdezéstechnika mellett olyan eszközöket is segítségül lehet hívni egy beszélgetés alkalmával, mint a rajzolás, érzés kártyák használata, társasjátékok, zene, fotók, építő kockák, gyurma, vagy bármi, amit az adott szituációban a coach jónak lát bevetni, és az ügyfélnek sincs ellenére.

8. A folyamat elején együttműködési szerződést kötünk, amelyben az ügyfél kérésére akár olyan pontokat is rögzíthetünk, hogy melyek azok a területek, amikről egyáltalán nem szeretne beszélni az ügyfél, vagy hogy miből tudhatja majd a coach, ha az ügyfél megrekedt a folyamatban.

9. Általános tévhit, hogy a vezetők, HR szakemberek azért küldik a munkavállalókat coachingra, mert valamit rosszul, vagy nem elég jól csinálnak. Épp ellenkezőleg: a legtöbb dolgozó azért kap coachot maga mellé, hogy még jobban, még hatékonyabban tudja növelni a teljesítményét, mivel a cég nagy reményeket fűz a munkájához.

 

Ha bármilyen kérdése lenne a coachinggal kapcsolatban, tegye fel nekem e-mailben, vagy valamely elérhetőségemen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük