Marketing

Növeli a nyereséget az optimalizált árukihelyezés

A kereskedők egyik legnagyobb kihívása a megfelelő árukihelyezés és a boltspecifikus termékválaszték kialakítása. Ha a vevő nem találja az árut, előbb-utóbb feladja a keresést. A polctükrök készítése és a kategóriamenedzsment mára önálló „tudománnyá” nőtte ki magát. Az informatikai rendszerek használatával a kereskedő növelheti a hasznát, jobban kihasználhatja az üzletében az alsó polcokat is.

A Symphony EYC kategóriamenedzsment és árukihelyezési megoldásai által hatékonyabb a polctükrök kialakítása, a stratégiai, boltspecifikus szortiment-tervezés, egyszerűen áttekinthetővé teszik az üzlet árukészletét. A program világszinten vezető termék, a legtöbb multicég ezt használja. A SEYC-é a legkomplexebb termék, ami a teljes kategóriamenedzsment-folyamatot képes lefedni, beleértve a kategóriatervezést és a piacelemzést, valamint a szimulációs funkciókat. Teljes egészében felhőalapú, folyamatvezérelt megoldás, a folyamatba a szállítókat is be tudják vonni. Már a tervezésnél figyelembe veszi a helyigényt, más rendszer nem rendelkezik ilyen fejlett opciókkal – mondja Bessenyei Attila, a Laurel kereskedelmi igazgatója.

A SEYC megoldásai megkönnyítik az egyes kategóriákért felelős csapatok munkáját a tervezési folyamat minden lépésében, legyen szó a stratégia kialakításáról, a teljesítmény méréséről, a változások modellezéséről, stratégiai szortimentek kialakításáról vagy polctükrök tervezéséről. Ezek a megoldások növelik az elemzések sebességét, lehetőséget adnak azonnali kommunikációra a központ és a boltok között.

Az előre tervezés nemcsak a menedzsment, de a boltban dolgozók munkáját is segíti, mert áttekinthetőbb lesz a termékelhelyezés, így könnyebb az árufeltöltés. A rendszer segítségével minden boltra külön stratégiát alkothatnak, figyelembe véve a területi sajátosságokat, az ellátási igényeket, az üzlet méretét. A rendszer képes arra, hogy kövesse a változásokat, és azonnali visszajelzést adjon, hogy azok növelték-e a hatékonyságot, hasznot. Az adatokat teljes mélységben elemzi a szoftver, és táblázatos (Excel), vagy bemutató (PowerPoint) formátumba exportálja a jelentéseket.

A kategóriamenedzsment és árukihelyezési rendszerek adataiból látható, melyek a lassan forgó termékek, ezek polckészletét minimalizálni lehet. Így a kereskedők képesek növelni a kategória árrését és forgalmát, illetve elérhetik, hogy a népszerű termékek tartósan szem előtt maradjanak. A konkrét üzleti előny mellett a javaslatok esztétikusabb megjelenést is adnak az üzletnek, ami növeli a vevők elégedettségét. Emellett a kihelyezést figyelembe vevő készlet és választék-stratégiák jelentős megtérülést hoznak, amennyiben a boltban pontosan kivitelezik a tervet. Az értékesítés növekedése átlagosan 3-5% közötti, összevetve a hagyományos módszerrel. A bolti készlet mennyisége akár 5-16 százalékkal csökkenhet.

A jobb termékelérhetőség magasabb szintű vásárlói élményt jelent, amely a vevők hűségét is fokozza. Szintén fokozza a vevők elégedettségét a helyi viszonyoknak megfelelően kialakított szortiment. A lassan mozgó termékek kevesebb helyet foglalnak, így tágabb tér marad a termékskála-innovációknak az üzletben. A megoldás napok alatt bevezethető, és rövid időn belül mérhető a megtérülés is – tette hozzá Bessenyei Attila.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük