Marketing

Bemutatták az új évjáratú Egri Csillag borokat

A házigazda Gál Tibor egri borász felidézte: az Egri Csillag megalkotásával egy olyan márka felépítése volt a cél, amely az Egri Borvidék kínálatát színesíti, hogy ne csupán a vörösborok, az Egri Bikavér jusson a borbarátok eszébe, hanem a fehérborok is. Kevesen tudják ugyanis, hogy 43 fehér szőlőfajtát termelnek a gazdák a borvidéken. 

„Az elmúlt száz év egyik legkomolyabb ötlete volt az egri fehér cuvée, az Egri Csillag gondolata a borvidéken” – mondta.

Az ünnepségről elmondta: egri borászok úgy döntöttek, hogy ezeket az új borokat minden évben közösen, egy időben szeretnék megmutatni a közönségnek, egyszerre hozzák forgalomba. Ez a nap március 15-e, ám a hosszú hétvégére tekintettel ebben az évben ezt az időpontot pár órával előrehozták.

A borászok döntése értelmében – a város „borút-jellegét” erősítve, hagyományteremtő módon – idén először már egy pincészetnél, a Fúzióban történt a fellövés. A következő években pedig más-más borászatoknál „indítanák útjára” az Egri Csillagot.

A szakember felidézte: az Egri Csillag az Egri Bikavér fehér párja, készítését az egri borászok által meghatározott minőségi szabályrendszer foglalja magába: a borban legalább négy szőlőfajtát kell házasítani, ezeknek minimum 50 százaléka Kárpát-medencei fajta kell hogy legyen és az illatos szőlőfajták aránya nem lehet több 30 százaléknál.

Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke arról beszélt, az egri az ország legdinamikusabban fejlődő borvidéke, amit mutat az is, hogy területe a rendszerváltás idején regisztrált 3000 hektárról mostanra 5600 hektárra nőtt. A következő években pedig további mintegy 300 hektárnyi szőlőterület rekonstrukciója is várható.

Azt is mondta: a fehérszőlők szerepe jelentősen megnőtt az elmúlt időszakban: már több mint 1900 hektáron termelik.

Az elnök kitért arra is, hogy az Egri Csillag Fellövés és a hozzá kapcsolódó április végi Egri Csillag Ünnep immár az egyik legjelentősebb rendezvénye a borvidéknek.

Pál Sándor elmondta: a negyvennél több fehér szőlőfajta által biztosított sokszínűség a borvidék erősségévé vált, lehetővé teszi, hogy minden pincészet egyedi Egri Csillagot tudjon készíteni.
Felidézte: 2011-ben, az első évben mindössze 400 hektoliter Egri Csillagot minősítettek a termelők, 2015-ben 3400 hektolitert, idén március derekáig pedig már 3200 hektolitert. Ez az utóbbi mennyiség közel 500 ezer palack bort takar, így év végéig várhatóan elérik az egymillió palack Egri Csillagot. Ebből is látszik, hogy keresett termékről van szó – tette hozzá.

Ráki Csaba, az április 29. és május 1. között tartandó ötödik Egri Csillag Ünnep főszervezője közölte, hogy a rendezvénynek a megújult Dobó tér ad otthont. Mintegy húsz borász Egri Csillagát várják ide, jellemzően feltörekvő, fiatal zenekarok lépnek fel, illetve streetfood ételeket is kínálnak majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük