HR

Rátz tanár urak nélkül nincs felemelkedés

Amikor világhírű, magyar származású tudósainkkal büszkélkedünk, talán méltatlanul kevés szó esik tanáraikról. Rátz László a legendás Fasori Gimnázium tanára volt és többek között Neumann Jánost és Wigner Jenőt indította el pályáján a világhír felé. Az alapítvány az ő nevét választotta, hogy adózzon nagy múltú és kiváló oktatási kultúránk előtt és méltányolja azon pedagógusainkat, akik ma is áldozatos szakmai munkájukkal és kiemelkedő eredménnyel képzik a jövő tehetségeit.

A tehetség felismerése, a tehetséggondozás elsősorban a kiváló tanárokon múlik, és a tehetséges fiatalok pályára állítása legtöbbször a középiskolákban dől el. „Mindannyian tudjuk, hogy a mérnökképzés nem az egyetemen kezdődik, a valódi tudás erős alapokra építkezik, amely már a közép- és az alapfokú oktatásban elkezdődik. Az Ericsson Magyarország közel 2000 munkatársa nagyrészt mérnökökből áll, így a vállalat elemi érdeke, hogy a magyar mérnökképzés és az azt megalapozó természettudományos képzés megtartsa jelenlegi színvonalát. A pedagógus életpálya modell és a természettudományos pedagógusok munkájának megbecsülése elemi érdeke valamennyiünknek.” – hangsúlyozta Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója. Minőségi oktatás nem létezik elhivatott tanárok nélkül. A természettudományos képzés és a reálszakos tanári pálya vonzóvá tétele, a közoktatás fejlesztése nemcsak állami, hanem a gazdasági és a civil szféra alapvető érdeke és feladata is egyben: nélkülözhetetlen a modern gazdaságok versenyképességéhez.

Ezt a célt szolgálja a Rátz Tanár Úr Életműdíj is, amelyet 15 éve alapított három olyan hazai cég, amelyek tevékenységének középpontjában a kutatás-fejlesztés és az innováció áll, komoly tudásbázissal rendelkeznek, és sikereiket nem kis mértékben a magyar természettudományos oktatás eredményeinek köszönhetik. „Piaci sikerünk elsősorban azon múlik, hogy mennyire tehetséges fiatal kutatókat, mérnököket tudunk alkalmazni. Ezt a forrást pedig csakis a magyar természettudományos oktatás tudja számunkra biztosítani, ezért tehát alapvető érdekünk ennek ápolásához és fejlesztéséhez erőnkhöz mérten hozzájárulni.” – emelte ki Bojár Gábor, a Graphisoft SE Igazgatótanácsának elnöke.

A mai tudásalapú társadalomban rendkívül nagy szükség van a közoktatás, ezen belül a természettudományos oktatás támogatására és az ott elért sikerek elismerésére. Fontos láttatni, hogy a gazdasági szférának szüksége van a magas színvonalú oktatásra, éppen ezért megbecsüli annak kiválóságait. „A „magyar szürkeállomány” adta páratlan lehetőségeket aligha lehetne konkrét haszonra fordítani megfelelő szakember-utánpótlás nélkül. A természettudományos oktatás, a képzés magas színvonala, a tanárok szerepe kulcskérdés. A természettudományos tárgyak tanításával foglalkozó szakemberek felelőssége óriási a jövő sikereinek szempontjából. Anyagi, társadalmi, erkölcsi megbecsülésükre áldozatos, odaadó munkájuk okán is kiemelt szükség van.” – tette hozzá Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

A Rátz Tanár Úr Életműdíj jelentőségét mutatja, hogy az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért az elmúlt 15 év során összesen 112 kiváló pedagógust tüntetett ki az életműdíjjal, és az alapítók jóvoltából eddig 126,4 millió forint értékű pénzjutalommal járult hozzá a tanárok anyagi megbecsülésének növeléséhez. Az alapítók az elismeréssel is próbálják ellensúlyozni a tanárhiányt, a negatív tendenciákat, és bátorítják a gazdasági élet szereplőit, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák az oktatást, mert az igazi befektetés a magyar gazdaság számára a tudásban rejlik.

A három vállalat továbbra is kiemelt figyelmet kíván fordítani nemcsak a természettudományos oktatás támogatására, hanem arra is, hogy a szellemi tőkét megbecsülve a kinevelt tehetségeknek olyan munkalehetőséget kínáljanak, amiért érdemes hazánkban maradva keresniük a szakmai boldogulást.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük