HR

Környezetbarát mintaprojekt indult útjára

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt céljának tekinti az ökocímkés minősítésű termékek forgalmának növelését, ezért a termelők és a fogyasztók megnyerésére irányuló kommunikációs kampányok mellett további eszközök alkalmazását is ösztönzi. Egy ilyen eszköz a Földművelésügyi Minisztérium, a CO-OP Hungary Zrt. és a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. között létrejött „Környezetügyi Partnerségi Keret-megállapodás” keretében a „Környezetbarát mintaprojekt” lefolytatása. A projektben részt vevő COOP Üzletlánc vállalta, hogy kereskedelmi célú és saját felhasználásra szánt beszerzéseiben a környezetbarát minősítéssel rendelkező termékek arányának a növelésére törekszik.

„Az Európai Uniós Ökocímke rendszer a fenntartható termelést és fogyasztást szolgálja, hiszen olyan termékek kaphatják meg, amelyek anyag- és energiatakarékosak, valamint életciklusukban kevésbé károsak a környezetre. Az együttműködéstől azt reméljük, hogy ezen termékek nagyobb figyelmet kapnak, láthatóbbá válnak, amely által egy fenntartható világban környezetbarát kereskedelem alakulhat ki” – emelte ki V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára. „Hazánkban jelenleg 18 regisztrált gyártó 884 terméke rendelkezik EU Ecolabel címkével, míg a Környezetbarát termék védjegyet 17 regisztrált 323 terméke birtokolja” – tette hozzá az államtitkár.

„A COOP korábban is elkötelezett volt a környezetvédelem és környezeti terhelések csökkentése mellett. Az elmúlt években tartó boltmegújítás révén a Coop Gazdasági Csoport több milliárd forintot fordított üzletei megújítására és zöldmezős üzletfejlesztésekre, ami technológiai szempontból jelentős újításokat eredményezett. A mintaprojekt keretében az azonos ár/érték arányú termékek közül a környezetbarát védjeggyel rendelkező termékeket részesítjük előnyben, az ökocímkés termékeket népszerűsítjük saját kommunikációs eszközrendszerünkön (promóciók, kereskedelmi aktivitások, stb.) keresztül” – hangsúlyozta Csepeli Lajos, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke. Majd hozzátette: ”hálózatunkban jelenleg három termékkör rendelkezik ezzel a minősítéssel: babaápolási cikkek, háztartási papíráruk és tartós elemek. Bízunk benne, hogy ez az együttműködés legalább olyan sikeres lesz, mint a minőségi magyar termékekért végzett erőfeszítésünk.”

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük