Egyéb

Magyarország első szolgáltató podcastja

A magyar gazdasági sajtópiac egyik legrégebbi márkája a Piac és Profit. A múlt század, pontosan 1997 óta ismerkedhet a nagyközönség ezzel a branddel. A lap szerkesztői és munkatársai mindig igyekeztek a márkaépítésben úgy eljárni, ahogy a nagy könyv előírja: egy márkának egyensúlyt kell teremtenie. Az évek során gondosan felépített, koncepciózus stílus fenntartása mellett, alkalmazkodni kell tudni az aktuális trendekhez.

A mindenkori munkatársi csapat a professzionális és megszokott gazdasági hírszolgáltatás, hírelemzés, háttérmagyarázat, adatszolgáltatás mellé igyekezett újabb és újabb elemekkel bővíteni a márka portfólióját. A fő cél soha nem változott. Elősegíteni a hazai gazdaság szereplői, főként a kis- és középvállalkozások versenyképességét és piaci alkalmazkodását, a felelős gazdasági viszonyok kialakulását. A Piac és Profit Kiadó Kft. 1998-ben indította el első, elsősorban üzleti döntéshozóknak szóló online újságját www.piacesprofit.hu címen, mely kezdetben a nyomtatott magazin tartalmából építkezve, majd később saját, egyre bővülő szerkesztőségi tartalommal vált a kkv-k, a gazdasági élet vezetőinek egyik meghatározó információforrásává

A Piac és Profit immár 27 éve a hazai üzleti élet egyik meghatározó szakmai lapja, a kkv-k döntéshozóinak és a gazdasági élet vezetőinek egyik fontos információforrása. Mára hatszoros Superbrands és háromszoros MagyarBrands kitüntetett. Jellemző adat a magyar sajtóviszonyok között, hogy a Piac és Profitnak egyetlen helyreigazítási ügye, sajtópere nem volt az elmúlt esztendőkben, pedig évente több ezer anyagot közölnek. És nem szívbajosak, ha kell kritizálnak, ha kell sarkos véleményt is megfogalmaznak. De a számok nem hazudnak és mindig a hiteles adatokból indulnak ki. Így bátran kijelenthetjük, ha valaki objektíven szeretne tájékozódni, akkor érdemes online oldalukat felkeresni, vagy feliratkozni hírleveleikre. Kínálatuk e területen rendkívül széles. Adózásról, pénzszerzési lehetőségekről, költségkímélő megoldásokról, cégvezetői tudnivalókról, piac és marketing információkról, információs és technikai újdonságokról, jogi esetekről, gazdasági hírekről kaphatnak egyedi hírcsomagokat az érdeklődők ingyen és bérmentve. Páratlan szolgáltatás a piacon.

2019-ben egy olyan új tulajdonos vette át a Piac és Profit szerkesztőségét, aki miközben megőrizte a média korábbi években felhalmozott erényeit, a Klasszis lapcsalád által nyújtott komparatív előnyök segítségével tovább javította a lap pozícionálását, lehetőségeit. A Privátbankár, az Mfor, valamint a Piac és Profit hármasa a magyar gazdasági újságírás egyik megkerülhetetlen szereplője lett.

A múlt évben megújult a Piac és Profit online változata. Immár a kornak megfelelő új designt és szoftvert kapott, hogy megfeleljen a legkényesebb elvárásoknak is. Részben ehhez a megújuláshoz kapcsolódva a szerkesztőség elindította Magyarország első szolgáltató podcastját, a Nyugdíjszervizt. Ezt az új internetes technológiát ma elsősorban sztárinterjúk készítésére használják, celebek népszerűsítésére. A Piac és Profit pedig igyekszik az emberek szolgálatába állítani ezt a modern technikai lehetőséget, hogy jobban eligazodjanak saját pénzügyeikben. A családok számára ma az egyik legfontosabb kihívás, hogy felismerjék az öngondoskodás jelentőségét, vagyis azt, hogy az állam már rég nem képes teljes körűen kielégíteni a polgárok igényeit, se az egészségügy, se az oktatás, se az időskori ellátás területén. A Nyugdíjszerviz jelenleg az egyetlen olyan podcast, amelyben szakértőktől élőben kérdezhetnek a hallgatók vagy a nézők. Elmondhatják véleményüket, gondolataikat, ötleteiket és felvetéseikre azonnali választ kapnak.

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint változtatni kellene a mostani nyugdíj megtakarítások rendszerén, mert a jelenlegi konstrukció nem elég ösztönző az emberek számára. A fiatalok nem nagyon használják az öngondoskodás lehetőségeit, az idősebb generációknak pedig csökken a részvételi hajlandósága. A jelenlegi magyar rendszer elsősorban a középgenerációt éri el és azokat, akik átlag feletti jövedelemmel rendelkeznek – mondta Karácsony Mihály a Nyugdíjszerviz adásában. Emiatt pedig nagyon sok társadalmi réteg kerül bizonytalan helyzetbe.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint nyugdíj biztosítással jelenleg 420 ezer magyar polgár rendelkezik és ők valóban elsősorban a közép- és felsőosztály tagjai. Hasonló a helyzet a nyugdíj-előtakarékossági számlák esetében, amelyből 80-100 ezer létezik a mai Magyarországon. Összességében ez körülbelül félmillió ember. Van azonban a harmadik eleme a nyugdíjcélú öngondoskodásnak: az önkéntes nyugdíjpénztári tagság, amellyel körülbelül 1 millió ember rendelkezik. Igaz, csak a fele fizeti rendszeresen a tagdíjat. Ez a rendszerelem tipikusan az alacsony keresetűeknek nyújt lehetőségeket. Az ő esetükben viszont kulcskérdés a munkáltatói hozzáállás. Ha a munkaadó átvállalja ennek a tagdíjnak a kifizetését, ha nem is egészében, csak részben, akkor is a munkavállalói motiváció szinte száz százalékos lesz. Jó példa erre a Magyar Villamos Művek (MVM), amely nagyon komoly összeggel támogatja munkavállalóinak öngondoskodását. Külön előnye ennek a konstrukciónak, hogy a munkáltatótól kapott hozzájárulás 20 százalékát a dolgozó adójóváírásként visszaigényelheti, ami dupla haszon.

Farkas András elmondta, hogy végül is az öngondoskodás egy bizalmi kérdés. Ez ügyben hatalmas sebet ejtett a magánynyugdíjpénztárak bezárása. 3 millió tag hirtelen ott állt öngondoskodás nélkül és még meg is fenyegették őket, hogy állami nyugdíjuk sem lesz, ha nem lépnek vissza a kormány által garantált rendszerbe. Minek takarékoskodjak hosszútávra, ha azt bármikor elveheti az állam – kérdezték az emberek. Farkas András úgy látja, hogy e területen nagyon erős a bizalmi válság és szükség lenne bizonyos reformokra, például arra, hogy a rendszerben elérhető kedvezményeket valorizálják, karbantartsák, amelyek 2016 óta nem változtak. A 20 százalékos adó-visszatérítés mértéke nyugdíj-megtakarítási típusonként eltérő összegben, 100 000 és 150 000 forint között maximalizálva van. Többféle nyugdíj-megtakarítás esetében pedig egy személy egy évben maximum 280 000 forintot igényelhet vissza, és ez az összeg nem ugyanazt jelenti ma, mint 2016-ban.

A Nyugdíjszerviz e-mail címe éjjel-nappal működik a nyugdijszerviz@piacesprofit.hu címen. Érdemes kipróbálni mindenkinek a Piac és Profit legújabb szolgáltatását. A szerkesztőség más gazdasági kérdésekben is olvasói rendelkezésére áll az info@piacesprofit.hu e-mailen címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük