Márkaépítés

A márkák, mint munkáltatók

Napjaink gyors változásai közepette egyre nehezebb eligazodni a márkák, mint munkáltatók világában, ezért a munkavállalóknak minden segítségre szükségük van. A kiváló magyar márkákat díjazó MagyarBrands program ebben is feladatot vállal, „kézen fogva” segít megtalálni a hazai márkák kiválóságai között a kiváló munkáltatókat is.

A MagyarBrands Program immáron tizenhárom éve keresi és díjazza a kiemelkedő magyar vonatkozású márkákat. Közel másfél évtizedes fennállása alatt a MagyarBrands aktív segítség lett az eligazodásban: ráirányítja a figyelmet a kiváló hazai fogyasztói, üzleti és innovatív márkák termékeire, szolgáltatásaira. A kiválóan teljesítő magyar márkák már munkáltatóként is megmérethetik magukat.

Számít a brand az IT-ban is

„Az IT szektorban a toborzás és kiválasztás speciálisan történik, nem álláshirdetéseket böngészve jelentkezik az állásra egy informatikus, és nagyon ritka, hogy ne a toborzó szólítsa meg a potenciális munkavállalót. Eltérő a preferencia sorrendje is, amely alapján a munkáltatókat rangsorolják – mondja Purkald Krisztina, a HRKOPO szolgáltatási vezetője. – Ritkán kérdés a bér, mivel olyan munkaajánlatra, amely nem üti meg a tudásszint szerinti megérdemelt bérszintet, nem is reagálnak az informatikus munkavállalók. A legfontosabb számukra a feladat és a tudásszint típusa, amellyel a feladatokat az adott munkakörben végezhetik. A kihívást és a fejlődési lehetőséget keresik.”

A munkáltató kiválasztásában második helyen áll a munkáltató brandje, amely – ha eléggé elismert márka -, még akár az elvárásokhoz képest kicsit alacsonyabb bérért is vonzó lehet.

A harmadik helyen áll a munkavégzés jellege, a munkakörnyezet, a technikai felszereltség. A szakember szerint manapság a remote munkavégzés tulajdonképpen elvárás lett, és szinte csak akkor terelhetünk be irodai munkahelyiségekbe fejlesztő informatikusokat, ha a titkosítás vagy a kapcsolódó technikai eszközök ezt megkívánják.

Akik munkáltatóként is kiválók

„A munkavállalók ‘bullshit-érzékennyé’ váltak, ezért a cégek jelentős része 2022-ben sokkal transzparensebb kommunikációt választott a munkaerőpiacon. A MagyarBrands kiváló munkáltatói márka kategóriájában díjazott márkák pályázataiból jól látszik, hogy a munkavállalók jóléte egyre fontosabb a munkáltatóknak, megerősödött az egészségbiztosítások szerepe, amit több cég a munkavállalóinak családjára is kiterjesztett. Hangsúlyosabbá vált a munkavállalók személyreszabottabb fejlesztése, a munka-magánélet integrálásában is sokkal több egyéni tényezőt vesznek figyelembe a cégek” – mondta Kulcsár Zita, a Kiváló Munkáltatói márka kategória Szakmai Bizottságának tagja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük