Egyéb

Innovativitás a mezőgazdaságban

Az utóbbi években jelentős előrelépés figyelhető meg a mezőgazdaságban, így joggal mondható, hogy az egyik leginnovatívabb ágazattá vált az agrárium. Új technológiai megoldások, korszerű termelési eszközök használata jellemzi ma már a gazdálkodást. A kutatás-fejlesztési tevékenységek területén kiemelkedő szerepet tölt be a száz százalékig magyar tulajdonú KITE Zrt. A legmodernebb innovációs megoldásokról és a munkavállalók helyzetéről beszélgettünk a KITE Zrt. innovációs főigazgatójával, Hadászi Lászlóval.

Brandbook Magazin: Magazinunk egyik fő témája az innováció. A KITE Zrt. életében hogyan jelenik ez meg? Melyek azok a területek, ahol a kutatás-fejlesztés tevékenységei kiemelten jelen vannak?

Hadászi László: Magát a vállalatot kifejezetten arra a célra hozták létre az alapítók, hogy a világban fellelhető új, innovatív újításokat Magyarországra hozzák, illetve a magyarországi kutatás-fejlesztési eredményekkel kiegészítve hazánkban technikai keretek közé illesszék és a gyakorlatban is hasznosítsák. A KITE ezt a munkát az elmúlt 45 évben töretlenül végezte, megszakítás nélkül.
Az 1990-es években, a rendszerváltást követően elsősorban a termékfejlesztési területeken dolgoztunk, hiszen ekkor jelentek meg Magyarországon a multinacionális mezőgazdasági cégek, amelyek hozták a genetikájukat és a kémiájukat, melyeket mi kipróbáltunk, leteszteltünk és hasznosítottunk. Viszont az látható a 2000 utáni időszakban, hogy ezen termékek száma nagymértékben csökkent. Azt tapasztaltuk, hogy a világ két fejlesztési irányt visz tovább a mezőgazdaság területén. Az egyik a GMO technológia, a genetikailag módosított szervezetek technológiába történő beillesztése, a másik pedig a különböző helymeghatározó rendszereken alapuló technológiák. A KITE Zrt. az utóbbi iránnyal foglalkozik, így a 2000-es évek második felétől elkezdtük a precíziós gazdálkodás tesztelését és bevezetését, és 2010-ben született meg az a döntés, hogy ez az az irány, amiről úgy gondoljuk, hogy a magyar mezőgazdaság, így a KITE Zrt. jövőjét is jelenteni fogja. Az eltelt időszakban eljutottunk oda, hogy egy olyan rendszerszemléletű technológiát állítottunk össze, amelyben meghatározó az adatfeldolgozás és az adatfeldolgozási folyamat végén a döntéshozatal. A döntéshozatalban történő segítséget mi szaktanácsadásnak nevezzük, hiszen merőben új technológiáról van szó, melynek bevezetése szaktanácsadás nélkül nem megy. Ezek a mostani főbb irányelvek.

Brandbook Magazin: A folyamatos fejlesztések és innovációs megoldások mellett mennyire találják fontosnak a fiatalok bevonzását az agrárszektorba? Vannak-e esetleg olyan eszközök, amelyekkel vonzóbbá teszik ezt a szektort a fiatalok körében?

Hadászi László: Véleményem szerint túl vagyunk a mélyponton. Az a felismerés, hogy a fiatalok ne hagyják el a vidéket, szinte az utolsó pillanatban történt meg. Szépen kezd ez a visszájára fordulni, és egyre vonzóbbá válik az agrárium a fiatalok számára, hiszen itt a világ legfejlettebb, leginnovatívabb megoldásaival találkozhatnak. A vidék legkisebb településein is elérhető a világ legkorszerűbb technológiája egy pillanat alatt. Ez mintegy megtartóerőként hat a fiatalokra, hiszen a kívánt életminőség eléréséhez nem kell többmilliós városba menniük.
Ezért ezeket a fiatalokat kifejezetten ilyen céllal oktatni is kell. Mi magunk az oktatás különböző szintjein jelen vagyunk, már a középszintű és a felsőoktatás területén is. Kapcsolatban vagyunk erre szakosodott felsőoktatási intézményekkel és részt veszünk a képzésekben. Azt gondolom, hogy ez elengedhetetlen és nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a fiatalokat a mezőgazdaság területére bevonzzuk és megtartsuk. Saját magunk is tartunk képzéseket, ennek kapcsán került átadásra az év elején az innovációs központunk, melynek egyik feladata a tudás átadása. Továbbá a központ részben munkahelyként is funkcionál. Itt dolgoznak a háttérmunkát végző, technológiai fejlesztésekért felelős kollégák, az úgynevezett precíziós rendszerfejlesztő mérnökök.

Brandbook Magazin: Hogy látja a jövőt, melyek azok a területek, akár az innovációban, vagy akár egyéb szolgáltatásban, ahol előrelépést terveznek?

Hadászi László: A jövőt tekintve a céljaink elég markánsak. A KITE feladata, hogy 2020-ra egy olyan szintű rendszertechnológiát foglaljon keretbe, amely nagy területre kiterjeszthető a mezőgazdaságban. A terveink nem kisebbek, mint meghaladni az 1 000 000 szaktanácsolt hektárt az elkövetkező években, valamint hogy az elkövetkezendő 2 évben ehhez egy könnyen elsajátítható és folyamatosan fejleszthető precíziós mezőgazdasági rendszer alakuljon ki.

Az oldal támogatója:

KITE Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük