Sztorik

Bevezetés a kreatív tanulás világába – Interjú Németh Szilviával

Szinte minden szülőnek kihívást jelent a gyermekével való tanulás, hiszen egy hosszú nap után a gyermek már fáradt és nyűgös. Sokszor nincs kedvük már újra leülni a tankönyv mellé és feladatokat megoldani vagy versszakokat magolni. Ráadásul az sem biztos, hogy erre egyáltalán szükség van. Mit lehet tenni? A szülők számára életre hívott Bevezetés a kreatív tanulás világába tréningen Németh Szilvia segít megoldást találni ezen kihívásokra, megmutatja, hogy hogyan lehet maga a tanulás egy kreatív tapasztalat. Interjú Németh Szilviával.

Brandbook.hu: Mi a legnagyobb kihívás, ami a gyermeket éri ma az iskolában?

Németh Szilvia: Nem csak magyar, de európai oktatási intézményeket is véve minden iskola rendkívül ismeretanyag központú és nagyon nagy tananyagot akar a gyereknek megtanítani. Elvárják a gyerekektől, hogy üljenek egy padban, figyeljenek és próbálják meg befogadni a tananyagot, otthon pedig gyakoroljanak. Ha nem sikerül teljesíteniük, akkor magánórával, korrepetálással vagy bármilyen szakköri tevékenységgel megpróbál a szülő és az iskola is erre rásegíteni, aminek következtében a gyerekek leterheltsége csak tovább nő. Én azt látom a legnagyobb problémának, hogy elvárjuk, hogy a gyerekek ezt önként és vígan csinálják, motiváltak legyenek, miközben ez egy nagyon őrlő rutin, amibe a gyerekek többségét belekényszerítjük.

Brandbook.hu: A kreatív tanulás talán segíthet ebben.

Németh Szilvia: Igazából minket az érdekel, hogy hogyan tudjuk a gyerekeket kreatívvá, motiválttá és érdeklődévé tenni, valamint képessé arra, hogy ki tudják választani azokat a tartalmakat, amik számukra kimondottan érdekesek. Iskolalátogatások alapján az a tapasztalatom, hogy nagyon sok gyerek nem talál olyan tananyagtartalmat, amire azt mondaná, hogy érdekli. Nem azt kellene mondani, hogy a gyerekeknek az érdeklődése változott meg – például a digitális és technikai fejlődés miatt –, hanem egyszerűen időt kellene adnunk nekik ahhoz, hogy visszanyerjék az érdeklődésüket.

Brandbook.hu: Miben tud segíteni a képzés?

Németh Szilvia: Nagyon sok olyan szülői beszélgetést hallok, amik arról szólnak, hogy mindennap kettő vagy három órát ülnek a gyerekük mellett és megpróbálják rábírni őket arra, hogy megcsinálják a házi feladatot. Mechanikusan tanulnak együtt velük, miközben lehet, nem ezt igényelné a gyermek. Lehet, sokkal egyszerűbb lenne a folyamat, ha a szülő megvizsgálná egy másik nézőpontból az adott problémát, és segítő kérdéseket tenne fel.
Amit mi kínálni szeretnénk, az mindenképpen az, hogy a szülő megértse, hogy a tanulás hogyan is működik. Addig hiába töltünk tantárgyi tartalmakat a gyerekek fejébe, amíg a tanulási funkcióik nem megfelelőek. Azt szoktuk mondani, hogy a tanulási funkciókat az agyban úgy kell elképzelni, mint egy hardvert. Ha az a hardver nem megfelelően működik, tehát az agyi végrehajtó funkciója a gyerekeknek nem jól szabályozott, akkor hiába töltünk rá tantárgyi tartalmat – szoftvert –, mert ez nem fog jól futni rajta. A kreatív tanulás arra is felhívja a figyelmet, hogy hogyan lehet megfelelően fixálni, kijavítani ezeket izgalmas módon. Azt szeretnénk megmutatni a szülőknek, ha például egy tananyagot a gyermeke nem ért, ő hogyan tudja más perspektívába egyszerűen átforgatni a témát. Így lehet, hogy egy másik nézőpontból feltett kérdés könnyedén átlendíti majd a nehézségen a gyermeket.

Brandbook.hu: Hogy fog felépülni a képzés?

Németh Szilvia: Ez egy egynapos, abszolút sajátélményű workshop lesz. Azt szeretnénk, hogy az első részében megtapasztalják a szülők, hogy hogyan lehet jól tanulni, mi a tanulásnak az alapja, mik azok a mechanizmusok, amikkel hatékonyabbá tehető. A második blokk során megmutatjuk, hogy hogyan lehet egyáltalán felismerni, hogy egy gyereknek milyen érzelmi kötődése van a tanuláshoz, hogy lehet a negatív érzéseket feloldani otthoni környezetben. A harmadik szakasz pedig arról szól, hogy hogyan lehet egyszerű módon kreatív feladatokat létrehozni, amelyekkel segíthetjük a gyerekeink eredményes tanulását.

Brandbook.hu: Elsősorban a szülőknek szól a képzés. Mennyire javasolt pedagógusoknak vagy esetleg maguknak a gyerekeknek a bevonása?

Németh Szilvia: Egy kreatív tanulási élmény kipróbálását lehetővé tevő gyerek workshopban is gondolkodunk. Művészek bevonásával olyan workshopot szeretnénk meghirdetni számukra, amely során egy olyan gyerek is, akit folyamatosan kudarcok érnek az iskolában, megtapasztalhatja azt, hogy lehet jó, pozitív élmény is maga a tanulás.

Előadó:

Németh Szilvia

A Kreatív Partnerség Magyarország program vezetője, az OECD CERI „Assessing progression in creative and critical thinking skills” nemzetközi projekt magyarországi koordinátora. Pedagógia tanári és szociológus végzettségű, 2003 óta foglalkozik oktatáskutatással. Vezet empirikus és kvalitatív kutatásokat, részt vesz projektek értékelésében, valamint számos nemzetközi együttműködésben is.

 

One thought on “Bevezetés a kreatív tanulás világába – Interjú Németh Szilviával

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük