Brandbook Magazin 2017

Hogyan legyek hatékonyabb? Produktivitás és kreativitás

“Én nem vagyok az a kreatív ember…”-gyakran gondolunk rá, amikor hirtelen kell hozni a jó ötleteket. Ha legközelebb te is azon kapod magad, hogy kimondtad a fenti mondatot, akkor tegyél hozzá annyit, hogy “…még nem”, hiszen elő tudod hozni magadból az alkotó ént, és szinte csettintésre kerülhetsz bele abba a bizonyos flow állapotba.

A kreativitást hajlamosak vagyunk egyenlővé tenni a kreatív zsenik képével, akik égnek álló hajjal kísérleteznek, és csak szuper ötleteik támadnak. Az igazság kiábrándító lesz: ők is sokat gyakorolnak és rengetegszer elbuknak. Azért vannak jó ötleteik, mert előtte volt több száz másik, amelyek amia  kukában végezte.

Higgyük el, hogy bárki lehet kreatív, tudatos gyakorlással. A folyamatot érdemes ott kezdeni, hogy megfigyeljük magunkat és tudatosítjuk, hogy milyen körülmények között megy ez nekünk a legjobban. Sokszor a legegyszerűbb dolgok tudják felturbózni a teljesítményünket: egy hely, ahová elmegyünk (kávézó, könyvtár, közösségi iroda), egy ital, amit megiszunk (kávé, zöld tea), vagy éppen egy zene, amit elindítunk (klasszikus, chillout, fókuszálós). Mindenkinél más rituálé fog jól működni, ezért érdemes többféle kombinációt letesztelni. Nálam a Spotify Deep Focus című lejátszási listája lett a kreatív folyamatok elengedhetetlen része.

A kreativitás mindig velünk van, amelyet gyakran azért nem veszünk észre, mert rárakódnak bizonyos dolgok: félelmek, elvárások, aggódás. Ezeket nehezen tudjuk gombnyomásra kikapcsolni egy egyszerű alkalmazással vagy kreatív trükkel, de mindenkinek létezik legalább egy olyan dolog, amit meg tudunk tenni annak érdekében, hogy visszatérjünk a jelenbe és folytathassuk a produktív munkát.

Amikor napközben tele van a fejünk mindenféle gondolattal és leterhelve érezzük magunkat, akkor a Headspace meditációs alkalmazássokat tud segíteni abban, hogy kitisztítsuk a fejünket és új lendülettel dolgozhassunk tovább. Ez egy okostelefonokon elérhető applikáció, amely napi 10 perc gyakorlással elképesztő változást tud elindítani. A különlegessége, hogy ehhez nem kapcsol hozzá semmilyen spirituális vonalat, hanem egyszerűen csak abban segít, hogy az elménk aktuális állapotát figyeljük és rugalmasabbá tegyük a gondolkodásunkat. Extra érdekesség, hogy többféle tematikus csomag közül is választhatunk, amelyek között van olyan, ahol a fókuszálást, az elengedést, vagy éppen a kedvességet gyakorolhatjuk.

A produktivitás növelésében a bennünk lejátszódó folyamatok megismerésén felül a különféle eszközök és okoskütyük is segíteni tudnak. Egy mindig elérhető és gyors jegyzetelő alkalmazás az egyik legfontosabb építőeleme a személyes rendszerünknek. Fontos, hogy a felpattanó ötleteinket mindig azonnal leírjuk, mégpedig cenzúra nélküli formában, amelyeket aztán hetente egyszer érdemes átnézni és rendezgetni.
Azokat a gondolatokat, amelyek hasonlók és eltérő élethelyzetekben is megjelentek, mindenképpen érdemes még tovább bontani egy ötletelés során. Én jellemzően egy vázlatfüzetben szoktam ezt megtenni, ahová szabadon, játékos formában tudok “„kiteríteni” egy-egy témát. Ez abban segít, hogy felülről nézve könnyebben kössük össze a pontokat és észrevegyük az összefüggéseket.

Csináld Meg:

  1. Gyűjtsd ötleteidet, jegyzetelj – pl. Evernote, iPhone/Android app, füzet, post-it stb!
  2. Tervezz be a naptáradba fél órát, állíts be a telefonodra egy értesítőt: „Jegyzetek rendezése”, amikor mindig a heti rendszerezést fogod csinálni!
  3. Vedd elő a jegyzeteidet, és egyszerűen dolgozd fel őket!
  4. Tökéletesítsd a folyamatot, hogy a lehető legélvezetesebb legyen használni a minirendszeredet!

Szerző:

Zalaba Krisztián a Csináld Meg! blog alapítója, ahol arról ír, hogyan lehet produktivitással jobbá tenni a mindennapokat. Őszinte sztorijaival, lépésről lépésre útmutatóival, és szemléletformáló posztjaival arra inspirálja többezres olvasótáborát, hogy többet foglalkozzanak olyan dolgokkal, amelyek feltöltik őket, és kevesebbet azokkal, amelyek frusztrációt okoznak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük