Brandbook Magazin 2017

Élőgyárak a jövő városaiban

Ön mit nevez városoknak?
Nagyon izgalmas felismerés volt néhány évvel ezelőtt, hogy mi is a város definíciója. Az első mezopotámiai város megszületése óta olyan szisztéma működik, mely szerint az egyik oldalon bejön a városba a víz, az élelmiszer, az energia, tehát az alapanyag. Ezt feldolgozzuk, fellhasználjuk és emésztés után egy másik oldalon távoznak a káros anyagcseretermékek: például a szennyvíz és a hulladék. A város arról szólt és szól, hogy emberek csoportjai kiszerveznek több funkciót is: élelmiszer-termelést, víz-ellátást és az energiatermelést az egyik oldalon, míg a másik oldalon a hulladékok kezelését oldják meg. A város csak néhány olyan dologra fókuszál,mint a tudomány, a művészet, a kreativitás, az ipar és a kereskedelem.

Miért kell a városokat kreatív módon újragondolni?
Évezredekig a külső források végtelenek voltak, de napjainkra ez átalakult, hiszen ma már a városok hozzák létre a GDP 80 %-át! A föld Föld erőforrásainak a több mint 80%-át a városok használják fel! A korábbi, ez az átfolyó rendszerű működés ma már nem működik. Mi azon dolgozunk, hogy hogyan lehet azokat a városokat, amiknek eddig az erejüket az adta, hogy minden kívülről jött és minden, ami nem kellett, kívülre ment, újragondolni. Bezárni a városon belülre az anyagcsere-köröket, a folyamatokat. A víz, az energia-áramokat, anyag-áramokat, az információáramokat.

És hogyan lehet ezt megvalósítani?
Biotechnológus vagyok, ezzel a szemmel nézek mindenre, ami körülvesz. Egy város is  rengeteg vonatkozásban egy élőlényként működik, vagy egy ökoszisztéma vagy legalábbis egy olyan élőlény, amely sejtekből épül fel.

Megvizsgáljuk, hogyan lehet a városokban olyan különleges új szerveket, integrált városi infrastruktúra-központokat létrehozni, melyek a város különböző életfunkcióit egy hálózat részként kezelik és látják el. Ezek az élőgyárak. Ma már a város úgy tud az emberiség élőhelye lenni, hogy nem csak elszívják a környező erőforrásokat, hanem létrehoznak egy zárt ökoszisztémát, amiben az emberek testi és szellemi hálózata az együttműködés és társadalmi intelligencia által új értékeket hoz létre.

A Biopolus 2012-ben alakult és célja, hogy a jövő fenntartható, integrált városi infrastruktúrájának kulcstechnológiáit kifejlessze, piacra vigye . Legnagyobb szakmai tapasztalatuk a szennyvíztisztítás és vízkezelés területén van, de a világ minden táján foglalkoznak városdiagnosztikával, fejlesztési tanácsadással is.

Szerző:

Miklya Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük