Brandbook Magazin 2017

A városokat is átformálhatja – A közlekedés forradalma

Autót mobilappról
A kutatások szerint 2050-re az emberiség háromnegyede városokban fog élni, a közlekedés nyűgeire világszerte egyre több autómegosztó szolgáltatás igyekszik választ adni. Egyes állásfoglalások szerint ugyanakkor a közösségi autómegosztás hatékony, de kiszámíthatatlan. Ráadásul lényegében nem is minősülhet autómegosztásnak – hiszen a jármű tulajdonosa egy közvetítőcégen keresztül áll kapcsolatban a bérlővel –, vagyis lényegében olyan autókölcsönzés, amelyik nem a hagyományos keretek között működik.

Hagyományos autókölcsönzés
Mindeközben a hagyományos gyökerű autókölcsönzési szolgáltatóknak is fel kell venniük a kesztyűt: a megváltozott igényekhez kell igazodniuk, hogy minél könnyebb és egyszerűbb legyen az autók átvétele, leadása, a foglalás menete. Szélesíteniük kell a szolgáltatások körét – nekik is –, ki kell aknázniuk az online felületek és a mobilalkalmazások lehetőségeit, valamint újfajta kedvezmények bevezetése is várható. Tapasztalat, hogy az utazások során az ügyfelek egyre inkább igénylik az internethez való kapcsolódás lehetőségét, hogy szinte azonnal megoszthassák tapasztalataikat, élményeiket, fényképeiket.

Önvezető járművek
Az – egyre korszerűbb akkumulátorokkal akár 500-600 kilométert is megtenni képes – elektromos autók mellett van még egy markáns trend: az önvezető járműveké, a robotautóké. Elképzelhető, hogy pár évtizeden belül széles körben is elterjednek, és helyet követelnek maguknak a szolgáltatók flottájában. Valóban: mennyivel egyszerűbb is a helyzet, ha a reptéri terminálnál vagy a szálloda bejáratánál nem kell senkinek sem keresnie az okostelefonon megrendelt járművet, mert az egyszerűen „érte megy” időszakos gazdájának

Hertz Autókölcsönző
A magyar származású John D. Hertz újságárusként kezdte pályafutását, majd 1913-ban negyven gépkocsival elindította taxis vállalkozását. Mivel a gépkocsik vezető nélküli bérbeadásra is alkalmasak voltak, Hertz együttműködést kezdeményezett Walter Jacobsszal, a Ford Autókölcsönző alapítójával. 1923-ban megvásárolta a céget, és ettől kezdve a társaság neve Hertz Autókölcsönző lett. A Hertz márkanév Magyarországon először 1978-ban vált ismertté az akkori Főtaxi vállalat partnereként. Az 1995 áprilisában alakult német többségi tulajdonú Mercur Rent a Car Kft. nyerte el a magyarországi autókölcsönző tevékenységre a Hertz franchise szerződést, mely nagyon szigorú előírásokat tartalmaz a minőségi követelményekre vonatkozóan. A Hertz-rendszer sztenderdjei mindenütt a világon azonosan magas színvonalú szolgáltatási követelményeket határoznak meg a rendszer tagjai számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük