InnovációMarketing

Egységesített kereskedelem – Ebben a felhőben nincs turbulencia

Túlélésük érdekében, és azért, hogy boldoguljanak a belátható jövőben is, a kis és nagy kiskereskedelmi cégeknek továbbra is innovatívaknak kell lenniük: új termékek bevezetésével, új üzleti modellek adaptálásával, csomagolási és árazási modelljeik frissítésével, hazai és nemzetközi piacuk bővítésével. 
Az előrelátó vállalkozások egységes megoldásokat keresnek a költségek mérséklésére, a folyamatok egyszerűsítésére, ugyanakkor arra is képeseknek kell lenniük, hogy az összes csatornán javítsanak a felhasználói élmény színvonalán. Igazi valós idejűséget kell egyszerűen megvalósítaniuk – a disztribúciós központtól a boltig; a call centertől a pénztárakig és a végső vásárlási csatornától vissza a vásárlóig.

1. A kereskedés napos oldala

Minden a disztribúciós központnál kezdődik: a megfelelő termékeket kell biztosítani a megfelelő üzletek vásárlói számára.
A leltárkészlet és a raktári polcok végtelenjei integrálva vannak, biztosítandó, hogy a vásárlók azt kapják meg, amit akarnak, és akkor, amikor akarják.
A legnagyobb kihívás a mai kiskereskedők számára a valós idejű leltár láthatóságának biztosítása mind a saját disztribúciós központ (DC), mind a boltok hálózatai számára.

Sok kereskedő cég már több DC-t is működtet, és azokból tölti fel a bolti készleteket, úgyhogy fel kell tennie a kérdést: az rendben van, hogy tudom, mi kell a vevőnek, de vajon a megfelelő helyről juttatom el hozzá a terméket?
Ha az adott áru nem áll rendelkezésre közeli boltban vagy DC-ben, és az ország egy távoli pontjáról kell útnak indítani, a márkának könnyen keletkezhet vesztesége az adott tételen. Az ilyen veszteségek pedig gyorsan növekedésnek indulhatnak, ha a kiskereskedő árufeltöltési stratégiája nem működik kifogástalanul. 
A megfelelő helyen rendelkezésre álló megfelelő megoldás révén minden érdekeltnek meglesz a hozzáférése a valós idejű leltárhoz és a kereslet tervezéséhez, a vevő boldog lesz, az árufeltöltési műveletek hatékonyan működnek.

2. A boltban a kereskedők biztosítják a legjobb készletpozíciókat

A boltok munkatársai és vezetői a márka hús-vér támogatói. Fel vannak fegyverkezve a megfelelő információkkal, naprakészek a leltárállománnyal kapcsolatban, up-to-date információkkal tudnak szolgálni a vásárlók számára. Ha ez a képességet feldúsítjuk a vásárlói adatokkal, az áruház alkalmazottai megtalálják a lehetőséget a keresztértékesítésre, a kiárusításra, a vásárló így a tervezettnél jóval többet hagyhat a boltok pénztárainál. 
A teljes kereskedelmi megoldás részeként az áruház alkalmazottai egy mobilalkalmazáson keresztül férnek hozzá a valós idejű leltárhoz és vásárlói információkhoz – így nem kell elhagynia a helyét, hogy információkat gyűjtsön. Ha egy termék nem áll rendelkezésre a boltban, az értékesítő a mobil app révén megtalálhatja azt a raktári polcot, ahol van belőle, lezárja a vásárlási folyamatot, a termék szállításáról pedig a vásárló preferenciáinak megfelelően gondoskodik.
A rendszer arra is képes, hogy automatizált üzeneteket küldjön a marketingeseknek, javasolva, mely termékeket ajánlott promotálni a boltokban, melyeket regionális vagy országos szinten.

3. Az egyedi vásárlók személyre szabottan kommunikálhatnak kedvenc értékesítési csatornájukkal

Az érdeklődők otthoni PC-iken kezdhetik meg a folyamatot, átvihetik a mobilkészülékeikre, majd a bolt interaktív digitális technológiájának segítségével véglegesíthetik a vásárlást.
Sikeresnek a mai vásárló-központú környezetben csak az a kereskedő bizonyulhat, amelyik képes a vevőnek a vágyott terméket és –információt az általa preferált csatornán keresztül biztosítani. De ez nem minden! A vásárlóval folytatott kommunikációnak személyre szabottnak és relevánsnak kell lennie – különben a vásárló villámgyorsan átpártol ahhoz a konkurenshez, amelyik az általa elképzelt élményt nyújtja számára. 

Az egységesített kereskedési rendszerhez hozzáférve – amikor a vásárló az általa választott csatornán keresztül jut el a boltba – az értékesítők mobileszközökkel felfegyverkezve növelik a személyre szabott élményt közvetlen interakciókkal, termékeket és egyedi promóciókat ajánlva.
A vásárlók most a boltban kaphatnak választ azokra a kérdéseikre, amelyeket általában az interneten szoktak feltenni. Megtudhatják például, hogy milyen kiegészítőt választanak más vásárlók az általuk választott ruhához, és elégedettek-e azok, akik korábban megvették ezt a ruhát.

Az üzlet munkatársai könnyedén hozzáférhetnek mobilkészülékeiken a korábbi vásárlások információihoz, így téve még komfortosabbá az aktuális vásárlást.
Például ha a vevő kész – otthoni PC-jén összeállított – listával érkezik, a bolti munkatárs saját mobiljának segítségével villámgyorsan teljesítheti a vevő kívánságait. 

4. Post-purchase: bevásárlótáskába tenni vagy a vevő kívánsága szerinti helyre szállítani 

A kiskereskedőknek óvatosaknak kell lenniük, hogy „túl ne tolják a biciklit”. A legjobb kereskedelmi megoldás biztosítja a valós idejű leltárfrissítéseket, megkönnyítve a megfelelő termék pontos szállítását – az ügyfél kívánsága szerint.
Az utolsó kilométer – a szállítás – kifogástalan teljesítése annál is inkább fontos, mert a kiskereskedők meg kell küzdeniük az Amazonnal és más, gyors szállító versenytárssal. A vásárlók soha nem látott választékból szemezgethetnek: választhatnak két napot, egy napot, de akár két órát is a szállításra. Ha pedig nem kapja meg az adott kiskereskedőtől azt, amit szeretne, máris megy az Amazonhoz… 

5. A személyre szabottság élménye tovább mélyíti az egészséges kapcsolatot a márka leginkább lojális híveivel

A leginkább lojális vásárlók alkotják a leginkább profitábilis réteget – kijár nekik a különleges bánásmód. 
Az egységes kereskedési rendszer képes azonosítani, kik azok, akik a leggyakrabban vásárolnak, kik azok, akik a legritkábban, felhívja a figyelmet a legbőkezűbb, leghűségesebb vásárlókra.
Ők azok, akik megkülönböztetett figyelmet érdemelnek, így érhető el, hogy továbbra is visszatérjenek. 
Ha egy brand képes azonosítani leghűségesebb vásárlóit, akkor megvan rá a módja, hogy még inkább magához láncolja, releváns anyagokkal, promóciós ajánlatokkal látva el, valamint olyan információkkal, amelyek révén a vevő fontosnak, a brand köré épülő család tagjának érezheti magát. Az ilyen információkat rögtön a vásárlás után ajánlott elküldeni a vevő mobiljára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük