InnovációMarketing

Mindörökre megváltoztatja a digitális marketinget a Facebook chatbotja?

A digitális marketing világa folyamatosan és gyors ütemben változik, bővül. Ennek eredményeként mind a vállalatok, mind pedig az egyének keresik azokat az új és izgalmas lehetőségeket, amelyek révén jelenlétük még hangsúlyosabbá válhat az interneten a tartalomhordozó weboldalak, valamint a közösségi média révén. A közösségi média villámgyorsan vált a digitális marketing nyomulásának színterévé, mivel a felhasználói bázis elképesztő mértékben bővült és aktivizálódott egyszerre.

Korábban sohasem látott módon

A digitális marketing sokkal olcsóbb a legtöbb hagyományos – mint például a nyomtatott – hirdetési formánál, különleges demográfiai adatokkal szolgál, amelynek elemeit könnyebb követni, mint más alternatív módszerekkel. A Facebook a fejlesztések irányáról, állapotáról szóló jelentésben arról számolt be, hogy olyan Facebook Messenger-botokkal szándékozik ellátni a fejlesztőket és a vállalatokat, amelyek egy korábban sohasem látott módon teszik lehetővé kapcsolat kiépítését a vállalkozásoknak az ügyfelekkel. A Facebook-chatbot az egyik olyan új eszköz, amelyet arra használnak a vállalatok, hogy hangsúlyossá tegyék jelenlétüket a digitális marketing világában. Könnyen belátható, hogy miért.

A Facebook-chatbotok lehetővé teszi a vállalkozások számára:

  • szöveg, kép, termék- és vásárlás linkek, valamint személyre szabott üzenetek küldését és fogadását (a fogyasztók irányába és vissza)
  • egyedi üzenetsablonok készítését
  • a nyelvi tapasztalatok testre szabását (a Facebook lehetővé teszi a fejlesztők és a vállalkozások számára, a beszélgetések finomhangolását és a nyelvi akadályok áthidalását, így a megfelelő üzenetet lehet elküldeni az ügyfélkör számára)
  • a digitális marketing különböző lehetőségeit.

A Facebook chatbotjai programozható robotok: üzeneteket, termékértesítéseket, figyelmeztetéseket, illetve egyéb kapcsolódó elemeket tudnak küldeni széles ügyfélkör számára. A Facebook üzenetküldő rendszereként ismert Messengernek több mint 900.000.000 felhasználója van. Mind a Facebook, mind a Messenger szabadon felhasználható és egy sor lehetőséget kínáló felület a reklámkampányokat tervező cégek számára, hiszen ma ez a világ két legnagyobb elérhető közösségimédia-platformja. Az egyik legfontosabb tulajdonságuk, hogy fejlesztési szempontból képesek teljesen egyedi lehetőséget kínálni.

Folyamatos interakció

A vállalatok olyan Facebook-chatbotot tervezhetnek meg és hozhatnak létre, amely hozzáidomul minden, a cég számára fontos termékhez, piaci réshez, piachoz vagy témához. Ugyanakkor a cégeknek nem közönséges értékesítő Facebook-chatbotot kell létrehozniuk, hiszen az képes egyszerűen kiszolgálni egy dedikált Q & A szolgáltatást is, vagy a felhasználók visszajelzései alapján biztosítani a szükséges – a hagyományos szolgáltatásoknál gyorsabb és megbízhatóbb – háttér-támogatást. Ami azt jelenti, hogy a Facebook-chatbotokat alkalmazó vállalatok folyamatos interakciókra lesznek képesek, és szabad út nyílik előttük a piacon, anélkül, hogy fizetniük kellene olyan hagyományos marketingkampányokért, amelyek messze nem érnek el ilyen nagy felhasználói kört. 

Személyesebb kampányok

Korábban a Facebook és a hozzá kapcsolódó cégek is előszeretettel nyomatták vállalkozásokat és magánszemélyeket megcélzó kampányaikat a sidebar-reklámok útján, de nagy volt a vakszórás, hiszen hiányoztak a megfelelő demográfiai adatok. Most a Facebook lehetővé tette a vállalkozások számára, hogy jóval személyesebbé és könnyebben elérhetővé tegyék kampányaikat, mint amire a hagyományos hirdetési módszerek révén mód nyílt.

A vállalatok a Facebook-chatbotokban a felhasználói élmény személyre szabhatóságának és a digitális marketing koncentráltabbá tételének lehetősége után kutatnak. A digitális marketing ugyanis jelenleg egy nagyon versenyképes terület ugyan, de egy helyben látszik állni, és nem jellemzi túl sok innováció. A Facebook egyértelműen változtat ezen, hiszen a Messenger-botok lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy interaktívak legyenek a közösségimédia-platformon, és néhány egyszerű mozdulattal lehessen megvásárolni a termékeiket akár egy okostelefon képernyőjén keresztül.

Például, ha egy cég cipőértékesítés céljából hoz létre egy Facebook chatbotot, a chatbotja képes felvenni a kapcsolatot, értékesíteni (a cipőt) és további ügyfélszolgálati feladatokat ellátni a potenciális ügyfél kiszolgálása érdekében, amikor kevésnek minősül az interakciók mennyisége. Ha a chatbot értesül erről, reagálni fog: termékismertetőkkel, vásárlási ajánlatokkal áll elő, és képes lesz arra, hogy megválaszoljon olyan további kérdéseket, amelyek a fogyasztó számára relevánsak. 

A legnagyobb előnye ezeknek chatbotoknak az, hogy általuk felerősödik azoknak a hirdetéseknek a hatása, amelyeket a társaság már elhelyezett a különböző közösségimédia-platformokon. Ha egy cég már megpróbálta kiüríteni a számos termékből felhalmozódott készletét, és rászánt némi pénzt a közösségi felületen egy adott termékét megcélozva, a Facebook-chatbot is arra ösztönzi a felhasználókat, hogy ismerkedjenek meg közelebbről azzal a termékkel.

Összekapcsolva, összehangolva

Ami lényegében azt jelenti, hogy a chatbotok révén a vállalkozások sokkal könnyebb hangolhatják össze a közösségi médiában elhelyezett hirdetéseiket a különböző weboldalakon, mint a digitális marketing korábbi technikáival. Ezt megelőzően a digitálismarketing-kampányokat egyenként kellett finomhangolni a különböző közösségimédia-oldalakon, pénzt és időt fecsérelve el. A Facebook-chatbotok útján összekapcsolódó és összehangolódó marketingeszközök alkalmazásával viszont a digitális marketing hivatalosan is és mindörökre megváltozik. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük