Márkaépítés

Brand Finance: Az „Ébredő erő” miatt a legerősebb brand a Disney, ám az Apple a legértékesebb

Tavaly a „Star Wars – Az ébredő Erő” című film sikerének köszönhetően a Disney szerezte meg a világ „legerőteljesebb” márkájának a rangját. A Disney a lehetséges 100 pontból 92-t ért el a szubjektív „Brand Strength Index (BSI)” értékelésben, ami azonban csak az egyik eleme a Brand Finance Global 500 márkaérték-ranglista kalkulálásánál figyelembe vett szempontoknak. A dollárban kifejezett márkaérték kalkulációjához a Brand Finance a „royalty relief” metódust alkalmazza, amivel a márka használatáért elméletileg fizetendő licencdíjat lehet kiszámítani.

A Disney egyébként 31,6 milliárd dollárral a 24. a 2016-os márkaérték-ranglistán, amelyet továbbra is az Apple vezet. A 145,9 milliárd dolláros márkaértékű Apple mögött a Google a második 94,2 milliárd dollárral. Az Apple márkaértéke 13,7 százalékkal nőtt a 2015-öshöz képest az iPhone 6 és az iPhone 6s piaci sikerének köszönhetően. A Google márkaértéke pedig 22,8 százalékkal emelkedett. A világranglista harmadik helyén a Samsung, a negyediken az Amazon, az ötödiken pedig a Microsoft áll. A hatodik helyen álló Verizon 59,8 milliárd dollárral a világ legértékesebb távközlési márkája. A távközlési cégek közül még az AT&T szerepel 58,8 milliárd dollárral a hetedik és a China Mobile 47,7 milliárd dollárral a kilencedik helyen a világ tíz legértékesebb márkája között. A ranglistán a hetedik a WalMart, a tizedik pedig a Wells Fargo.

Ebből is kitűnik a lista amerikai dominanciája, hiszen a globális első tíz brand közé más országok brandjei közül csupán a Samsungnak és a China Mobile-nak sikerült befurakodnia. A top 10-es amerikai lista egyébként így fest: Apple, Google, Amazon.com, Microsoft, Verizon, AT&T, Walmart, Wells Fargo, McDonalds, GE.

Forrás: brandfinance.com

A Deutsche Telekom 33,2 milliárd dolláros márkaértékkel a távközlési cégek világranglistáján a negyedik legnagyobb, az európai távközlési ranglistán pedig a legnagyobb a 27,8 milliárd dolláros Vodafone és a 19,1 milliárd dolláros Orange előtt. A német márkák rangsorában pedig immár a második évben a 34,9 milliárd dolláros BMW után a második legértékesebb márka a Deutsche Telekom. Az összesített 2016-os globális rangsorban a BMW a 16., a Deutsche Telekom a 19., a Vodafone a 30., az Orange pedig az 54. legértékesebb márka. A Brand Finance szakértői szerint egy olyan országban, mint Németország, ahol az autóipar komoly múltra tekint vissza, az a tény, hogy egy távközlési márka egy szinten van az autógyártó cégekkel, a távközlési szektor fontosságának további növekedését mutatja, és összhangban áll a globális trenddel. A német ranglistán egyébként a Mercedes-Benz a harmadik legértékesebb márka, az Allianz a negyedik, a Siemens az ötödik és a Volkswagen a hatodik. A 2016-os listán az egyik legnagyobb értékromlást a Volkswagen szenvedte el a dízelbotrány miatt, a 18. helyről az 57.-re esve vissza. A német márkák rangsorában a Volkswagen tavaly még a harmadik volt a Mercedes-Benz előtt. A 10-es német lista: BMW, T (Telekom), Mercedes-Benz, Allianz, Siemens, Volkswagen, Bosch, Aldi, Audi, DHL.

Ami a brit márkák 2016-os szereplését illeti, érdekes képet mutatnak a 2015-ös eredményekhez képest. Az ottani 10-es elit mezőny két éllovasa (Vodafone, HSBC) egyaránt lefelé tart, míg a többiek (sorrendben: BT, BP, Barclays, Tesco, Sky, O2, Lloyds Bank, Land Rover) dinamikus javulást mutatnak. Közülük is kiemelkedő a Tesco szereplése – hiszen a pár éve kezdetét vett mélyrepülés végét jelentheti az, hogy becsusszant a globális lista első 100 helyezettje közé –, valamint a Land Rover nagy ugrása: 50 helyet lépett előre, s így a maga 7,886 milliárd dolláros értékével az 500-as lista 154. helyére kapaszkodott fel.

A francia brandek közül az egy szem L’Orealt leszámítva az első 10 helyezett mindegyike lefelé tart, a sorrend: Orange, AXA, BNP Paribas, L’Oreal, Total, Engie, Airbus, Carrefour, EDF, Danone.

Az orosz márkák közül csupán négyen fértek fel a globális listára, a Sberbank a 205., a Lukoil a 230., a Gazprom a 299., míg az MTS (Russia) a 437. lett.

A három meghatározó (távol-)keleti nagyhatalomnak ugyanakkor bőven megvan a saját 10-es listája. A kínai sorrend így fest: China Mobile, ICBC, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China, PetroChina, China State Construction, Sinopec, Huawei, Alibaba. A dél-koreai pedig így: Samsung, Hyundai, LG Group, SK Group, Shinhan Financial Group, Lotte Confectionery, KT, Kia Motors, Korea Electric Power Corporation, Doosan Heavy Industries & Construction.

Végül a japánok: Toyota, NTT, Mitsubishi (Conglomerate), Honda, Softbank, Nissan, Mitsui (Conglomerate), au, Hitachi (Conglomerate), Sumitomo (Conglomerate).

És csak érdekességként kell megemlíteni: az 500-as listára sem magyar, sem régióbeli márkának nem sikerült felküzdenie magát. Van tehát még hová növekedni…

Ha iparágak szerinti bontásban nézzük a legértékesebb márkák sorrendjét, mint fentebb is olvasható, szembetűnő a technológiai – gyökerű – cégek brandjeinek dominanciája.

Érdemes csemegézni ugyanakkor a telekommunikációs toplistán szereplők köréből is, hiszen közülük négy is szerepel a globális 500-as lista első 20 helyezettje között. Itt a Verizon áll az élen, utána következik az AT&T, a China Mobile és a T (Telekom), majd sorban az NTT, Vodafone, Huawei, Cisco, Softbank, Orange.

A hagyományosan meghatározó autóipar szereplői ugyanakkor közepesen muzsikálnak: szerény emelkedés (Toyota), gyakorlatilag stagnálás és látványos zuhanás (Volkswagen – az ismert okok miatt) egyaránt tarkítja a képet. Az autógyártók márkáinak tízes toplistája így fest: Toyota, BMW, Mercedes-Benz, Hyundai, Ford, Honda, Volkswagen, Nissan, Audi, Chevrolet.

Az FMCG F-je – vagyis a „food” – alá sorolt márkák stabilan őrzik pozícióikat, alig figyelhető meg elmozdulás, csupán a Woolworth és Nescafé jelentős térvesztése a feltűnő (30-40 hellyel estek vissza az előző évi teljesítményhez képest). Az első tíz sorrendje: Nestlé, Aldi, Tesco, Carrefour, Lidl, Danone, Woolworth, Kellogs, Nescafé, Publix.

Végül pedig még egy iparági hír: duplájára növelné flottáját 2020-ig az Emirates. A dubaji székhelyű Emirates Airline légitársaság tájékoztatása szerint a társaság flottája jelenleg 247 széles törzsű – köztük 15 teherszállító – repülőgépből áll, 256 új repülőgép szállítása folyamatban van, amelyek listaára 122 milliárd dollár. Tavaly összesen 26 repülőgépet szállítottak le az Emirates részére, amellyel a cég megtartotta a világ legnagyobb Boeing 777-es és Airbus 380-as flottáját üzemeltető társasága címet. A vállalat a géppark bővítése mellett folytatja a technológiai fejlesztéseket, többek között mobilra optimalizált weboldalainak, illetve alkalmazásainak megújításával. Az Emirates 2015-ben ünnepelte megalapításának 30. évfordulóját, az év során 6 új célállomást jelentett be, ezzel a társaság járatai már a világ 80 országában 150 állomásra repülnek – olvasható a közleményben. A légitársaság 1985-ös megalakulása óta folyamatosan nyereségesen működött, a 2014-2015-ös pénzügyi évben 49,3 millió utast szállított és 1,2 milliárd dollár adózott eredményt ért el. Az Emirates márka értéke pedig 17 százalékkal, 7,7 milliárd dollárra nőtt, ezáltal a 171. helyre lépett a világ top márkáinak ranglistáján – közölte a 2016-os Brand Finance Global 500 alapján a társaság.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük