HR

Ezért mondanak fel a legjobb alkalmazottak, annak ellenére, hogy szeretik a munkájukat!

Ha már semmiképp nem tudjuk visszacsinálni a dolgot, egy valamit még mindig tehetünk: tanulunk belőle. A munkahelyváltással kapcsolatos karrier coaching üléseken ezek a leggyakrabban elhangzó kiváltó okok, amire a jó munkavállalók hivatkoznak.

  1. A fejlődési lehetőség hiánya
    Az emberek többsége idővel vágyik a változatosságra, a továbblépésre, a magasabb szintre jutásra. Ezt pedig nem csak a financiális oldalra kell értenünk, hanem az önmegvalósítás legkülönbözőbb szintjeire is. Ha nem tudunk további fokokat illeszteni a ranglétránkra, nagy valószínűséggel tudomásul kell vennünk még a legkiválóbb dolgozónk távozását is.

  2. Túlterhelés
    A stressz igen sok formája képes hosszabb-rövidebb időre leteríteni a dolgozókat, de a legdurvább mind közül talán a túlterhelés. Mert hiába lehet valaki a legnagyobb teherbírású és jóképességű munkavállaló, egy idő után az ő szervezete is megálljt parancsol majd a hajrában. Elhatározását és döntését emellett még inkább megerősítheti a munka mindennemű elismerésének hiánya.

  3. Az elismerés hiánya
    És ha már itt tartunk, feltétlenül fel kell vegyük a listára az elismerés hiányát is. A munkavállalóknak szükségük van a vezetőjüktől érkező visszacsatolásokra a munkájuk minőségével kapcsolatban, legyen az akár negatív, vagy pozitív. Utóbbi esetében sokszor nem csak a bónusz, a díjazás, és egyéb pénzügyi jutalmazás hiányzik; hanem sokszor a szóbeli megerősítés, vállon veregetés is. A jó dolgozó pedig nem marad hosszútávon olyan környezetben, ahol nem kap visszajelzéseket, és ahol egy idő után alulmotiválttá válhat.

  4. A bizalom hiánya és következetlenség
    Nem csak a munkáltató és a munkavállaló közti közvetlen bizalomról van szó, hanem minden, a munkahelyre kiterjedő kapcsolatról, tevékenységről, a munkahelyen elvárható viselkedésről is. Ha a szervezeten belüli folyamatok bármely része bizalmatlanság miatt a munkavállaló értékrendjével nem összeegyeztethető, akkor előbb, vagy utóbb megelégelve a helyzetet, távozásra kényszerül. Ugyanez a helyzet abban az esetben, ha a dolgozó bármilyen szinten következetlenséget tapasztal.

  5. Vállalhatatlan kollegák
    Sajnos az ember nem tud mindig mindenkivel egyformán jól és hatékonyan együttműködni, még akkor sem, ha már jó néhány csapatépítő foglalkozás van a háta mögött. Akármennyire is szeretnénk, a munka a személyes szimpátiától nem választható el élesen, így ha a munkavállaló konfliktuskezelési módszerei többszöri nekifutásra is kudarcot vallanak, nem lát majd más kiutat, mint a kiválás lehetőségét. Ha vezetőként nem teszünk lépéseket a munkaerő optimális átcsoportosítására és folyamatos gondozására, sajnos időről időre belefuthatunk az ilyen távozásokba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük