Innováció

Szigetelés: hol, mivel, és mennyit? Kisokos segít a rezsicsökkentésben

Az energiaárak emelkedésével egyre többen gondolkodnak otthonuk utólagos szigetelésében, illetve az építkezők körében is minden korábbinál fontosabb lett a megfelelő szigetelési megoldás kiválasztása. Az Újház Rezsicsökkentő Kisokosa segít eligazodni a különféle technológiák és építőanyagok között.

Elég a fenntarthatóságra, vagy akár csak az építészeti előírásokra gondolni, hogy belássuk: ma már minden érv amellett szól, hogy energiahatékony otthonokat tervezzünk és építsünk. Ugyanakkor tény, hogy az egyre meredekebben emelkedő energiaárak is arra ösztönzik az otthontulajdonsokat, hogy olyan megoldásokat keressenek, amelyek kevésbé pörgetik a mérőórát, ha a házat hűteni vagy fűteni kell.

Az elmúlt években az építőanyagok sokkal korszerűbbek lettek, és ma már egyáltalán nem lehetetlen az akár 1980-as években vagy azelőtt épült ingatlanok energiahatékonyságának javítása sem – derül ki az Újház szakmai kiadványából, amely a modern szigetelő lehetőségeket mutatja be. Az ingatlanok energiahatékonyságának javítása fenntarthatósági szempontból is elengedhetetlen, hiszen az EU-ban az épületek az energiafogyasztásnak a 40%-áért felelősek. *

A fenntarthatóság mellett van még egy nagyon gyakorlatias ok, ami miatt érdemes utánajárni, mit tehetünk, ha otthonunk falja az energiát, reggelente mégis dideregve bújunk ki a takaró alól: a növekvő energiaárak olyan rezsiemelkedést eredményeznek, amelyet a termosztát egy-két fokkal lejjebb tekerése már nem tud kompenzálni. Szerencsére, ha szeretnénk kordában tartani a rezsiszámláinkat a komfortérzetünk jelentős csökkenése nélkül, arra is léteznek megoldások.

Az utólagos korszerűsítési beruházásokkal komoly energiaveszteséget lehet megfékezni: az Újház Kisokosa szerint egy nem megfelelően szigetelt átlagos magyar családi házban a falakon keresztül 30-40%-os, a tetőn keresztül 20-30%-os, a nyílászárókon keresztül 15-25%-os, míg a padlón keresztül 10-15%-os hőveszteség mérhető. Hőszigeteléssel – akár utólagosan is – javíthatunk az otthonunk hőmegtartó képességén, és ehhez ma már számos alapanyag és módszer áll rendelkezésünkre.

Homlokzati szigetelés esetén a szakértők a 20-30 centiméteres szigetelést javasolnak, ennek segítségével ugyanis az ingatlan a kifejezetten magas energetikai szabványoknak is megfelelhet, sőt, akár a passzívház minősítéshez is hozzásegítheti a tulajdonosokat. Régebbi épületek esetében az aljzat szigetelésének pótlása is indokolt, egy 6-8 centiméteres, lépésálló hőszigetelés már jelentős különbséget eredményez, ráadásul a penészedést, párásodást is segíthet megállítani – utóbbiban egyébként a lábazat szigetelésének is fontos szerepe van.

Az, hogy mivel érdemes szigetelni, függ az épület adottságaitól, valamint attól is, hogy milyen tulajdonságok fontosak a számunkra.

A lehetőségek között segít eligazodni az Újház edukációs céllal összeállított kiadványa, amely a szigetelési megoldások mellett a szigetelőanyagok különböző tulajdonságain is végigvezeti az építkezőket, felújítókat, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb megoldást.
Az Újház által összeállított Rezsicsökkentő Kisokost regisztráció után a https://szigeteldahazad.hu/ oldalról lehet ingyenesen letölteni.

* JELENTÉS az épületek energiahatékonyságáról szóló irányelv végrehajtásáról | A9-0321/2021 | Európai Parlament (europa.eu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük