Brandbook Magazin 2019Díjazási rendszerek

B2B márkaépítés az üzleti reputáció növelésével

Az adott vállalkozással szembeni bizalom jelentősen hozzájárulhat az üzleti sikerekhez, amelynek hiánya azonban akár már rövid távon is problémákhoz vezethet.
Nemcsak a vevők, potenciális megrendelők bizalmát kell elnyerni, hanem minden olyan személyét is, akivel a cég üzleti kapcsolatba kerülhet: beszállítói partnerek, hitelezők, munkavállalók.
A lojalitás megszerzése több tekintetben is szükséges, ráadásul, ha elnyertük az üzleti partnerek bizalmát vagy sikeresen teljesítettünk egy projektet, akkor azt érdemes kommunikálni is, hiszen ez az egyik legjobb cégér!

Nem elég csak megbízhatónak lenni, annak is kell látszani!

A megbízhatóság egy alapvető üzleti követelmény, nemcsak a márkaépítés, de üzleti etika szempontjából is. Ugyanakkor, ha ezt nem kommunikálja egy cég, akkor nehezen tudja kihasználni az ebben rejlő marketingpotenciált.
A kommunikáció történhet saját online felületeken, közösségi médiában vagy blogon, de olyan független, értékelésre szakosodott oldalak is szóba jöhetnek, ahol megjelennek a vevői vélemények is. Ez utóbbiaknak kifejezetten fontos szerepük lehet, hiszen az egyik leghitelesebb „influencer” az elégedett vevő!
Bár számos formája lehet a kommunikációnak, de az alábbiakban két jól használható formátumot mutatunk meg.

Esettanulmányok sikeres projektekből

Az üzleti bizalomban rejlő márkaépítést tartalommarketing oldalról megközelítve az egyik legjobb eszköz az adott vállalkozás kiemelt, referenciaprojektjeinek és a sikersztoriknak a bemutatása, esettanulmány formájában történő feldolgozása.
Fontos, hogy az esettanulmányok informatívak, átgondoltak legyenek és több nézőpontból is körbejárják az adott projektet!
A SmartInsight (www.smartinsight.com) által végzett 2016-os felmérés szerint a B2B marketing szakemberek az esettanulmányokat tartják a leghatékonyabb tartalmi formának. Ha jobban belegondolunk, akkor ez nem meglepő, hiszen viszonylag gyorsan és alacsony költséggel, akár belső erőforrássokkal előállítható. Ráadásul egy hangzatos szlogennél hitelesebb, ami az üzleti életben kifejezetten előny!

Elnyert díjak

A különböző szakmai szervezetek, független testületek, minősítő cégek elismerései és díjai általában kiemelten fontos szerepet kapnak a márkaépítésben, ezt erősítették meg egy 2019 elején készült felmérés eredményei is.
A felmérésben résztvevők 98%-a találta legalább az egyik típusú díjat vagy tanúsítványt fontosnak. Ezen belül kiemelkedő szakmai díjak, elismerések szerepe:

Elnyert díjak kommunikáció – hogyan?

Az elnyert díjak kommunikációja a márkaépítés mellett segíthet a márka értékének tudatosításában, valamint a versenytársaktól való megkülönböztetésben is jelentős szerepe van. Ugyanakkor nem elég elnyerni egy elismerést, tudni kell hatékonyan kommunikálni.
Ez azonban sokszor kihívást jelent a márkák számára, ezért összefoglaltuk a leghatékonyabb módszereket, amelyek alkalmazásával erősíthetjük márkánk reputációját:
Hírérték: a márkadíjról kiadott sajtóközlemény kiváló alkalom arra, hogy informáljuk a piacot vállalatunk sikereiről.
Weboldalon, közösségi médiafelületeken elhelyezve a márkadíjról szóló információ megbízhatóságot, minőséget sugároz a cégről bővebb információt keresők, üzleti partnerek felé.
Szakmai anyagokban, kiajánlókban szerepeltetve erősíti az olvasókban azt a képet, hogy a cég az adott szakterület vezető, széles körben elismert vállalata, és ezt nem csak a cég állítja magáról, hanem független, szakmai grémium.
• Ha az e-mail-aláírásban szerepel a díjazás, akkor az növeli a márkával közvetlen kapcsolatba kerülő partnerek szemében a márka értékét.
Belső kommunikációban pl. hírlevélben, munkatérben elhelyezve a munkatársak lojalitását erősíti.
Toborzási kampányokban felhasználva vonzóbbá teheti a márkát a munkakeresők szemében.
Termékeken, promóciós felületeken kiemelve közvetlenül is pozitív hatással lehet a vásárlási döntéshozatalra.
Klubhoz tartozás: a díjak elnyerése egy kiemelt közösséghez tartozást is hordoz magában. Így a nyertes cégek kommunikációjukban utalhatnak azokra az akár más iparágakban kiemelkedően teljesítő cégekre, amelyeknek a társaságában díjazottak lettek.

Szerző:

György Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük