Brands Klub

Új szabályok a kommunikációban: Influencer marketing

Mi történik akkor, ha nem használsz influencert?
Próbálkozhatunk hagyományos reklámeszközökkel, de az Y generációs fiatalok körében a tv szinte már háttérzajjá redukálódott, miközben a telefonjaik képernyőjére tapadva olvassák ismerősek legfrissebb updatejeit. Abban a 2 másodpercben míg ezekre a történésekre odafigyelnek, olyan stratégiák, hirdetési formák jelentek meg, amelyek képesek közelebb hozni a márkát a fogyasztóhoz, alkalmazkodva annak igényeihez. A megváltozott médiafogyasztási szokásoknak köszönhetően jó időben, jó helyen, és megfelelő véleményvezér alkalmazásával tudjuk felkelteni a figyelmüket. A reklám vakság nem új fogalom a szakmában, és talán azzal sem mondunk újdonságot, hogy két kattintással az AdBlockerben, elérhetetlenné tehetjük magunkat a push eszközökkel szemben. Az Y generáció immunissá vált az ilyesfajta hirdetésekre. De akkor mi a megoldás? 2018 az influencer marketing éve.

De kik is azok az influencerek?
Széles spektrumban mozgó véleményformálók, akik interneten osztanak meg olyan tartalmakat, amik után az Y generáció érdeklődik. „A” listás celebektől kezdve Youtube vloggereken át bárkiből válhat influencer. Olyan tartalmak vonzzák a figyelmet, amelyeket magukénak érezhetnek és amihez hasonlónak tartják magukat.

A listás celeb kontra Youtuber/közösségi média sztár. Melyiket használjuk, kit érünk el vele? 
A legfőbb különbség abból adódik, hogy a saját személyisége, tartalma miatt felfutott Youtube vlogger vagy közösségi média sztár ismeri a közönségét, önmagáért, a saját személyiségéért, véleményért szeretik, így nem vállal el olyan munkát/reklámot/tartalmat/márkát, amely tőle idegen.
Ezzel szemben állnak a klasszikus celebek, akik rájöttek a Youtube-ban rejlő potenciálra és személyes életük megosztásával kerültek bele az oldal körfogásába. Ők azok, akik szívesebben közvetítenek konkrét márkaüzenetet, könnyebben vállalnak be előre megírt üzeneteket és sokkal nagyobb hajlandósággal mennek bele tőlük akár idegen márkák, üzenetek közvetítésébe. A Youtuberek/közösségi média sztárok nagyrészt ragaszkodnak, hogy szabadkezet kapjanak a szponzorált tartalom előállításában és azt a saját kreativitásukhoz mérten állíthassák elő.

Mit tudunk a followerekről és miért vált fontossá az influencer marketing?
A 10-29 évesek 96%-a néz YouTube videókat, míg ezzel szemben 62%-a néz tévét. A YouTube a döntés szabadságát adta a fiatalok kezébe, hiszen azt nézhetnek, amit akarnak, bármi ami felkelti érdeklődésüket csak egy kattintásra van tőlük. Ezen csoport 83%-a követ influencereket valamilyen csatornán keresztül és a 10-15 évesek majdnem fele (47%) nagyra tartja a vloggereket (24-29 évesek 18%). Nem meglepő, hogy 2018-ban a YouTube felületen elérhető videók sokkal jobban lekötnek egy Y generációs fiatalt, mint a tévé, nem foglalkoznak mással a videó nézésekor és végignézik azt.
A legnagyobb videómegosztó portál népszerűsége közel azonos időben kezdett fellendülni, mint a közösségi média platformok. Csakúgy az életünk részévé vált, mint a Facebook, az Instagram, vagy éppen a kedvenc levelezőrendszerünk. Így nem csoda, hogy az influencerek túlnyomó része YouTube-on érhető el (78%), ott osztja meg a legtöbb tartalmat követőivel. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy egy videóval személyesebb kapcsolatot tudunk kialakítani a követőbázissal és a szórakoztatás is sokkal könnyebb, eredményesebb. A tartalom előállítása viszont jóval nehezebb és nagyobb szakmai tudást igényel (ha az illető egyedül csinálja), mint mondjuk egy Instagram celeb megosztásai. Természetesen jelentős részük Facebookon (44%) és Insagramon (41%) is oszt meg tartalmakat, hiszen követőik ott is lelkesen figyelemmel kísérik kedvenceiket. Megtalálhatjuk még őket blogokon és Snapchaten is, bár hazánkban ott még kevésbé képviselik magukat.
Az influencerek a fiatalokon keresztül válnak a családok új kapuőrévé, bevonhatók számítástechnikai, élelmiszeripari, lakberendezési vagy üdülési márkák építésbe, de szinte bármilyen élethelyzetben bármilyen érdeklődési körben bevethetjük őket. Elsőre furcsának hangzik a „márkaépítés” szó, ha az influencerek követése főként a középiskolások körében elterjedt, de hosszú távon megtérül, hiszen nem mindegy, hogy ezek a fiatalok a polcokról a mi vagy a konkurenciánk termékeit veszik majd le önálló keresetükből. Az aktuális adatok szerint, sokan próbáltak ki olyan terméket, amit egy véleményformáló Facebook vagy Instagram posztjában láttak. Az ilyesfajta impulzus alapján történő vásárlások száma pedig fokozatosan csak nőni fog.

Tudjuk kik ők, tudjuk, hol érjük el őket, de mit tudnak ők rólunk? 
Az influencereknek teljes rálátásuk van arra, hogy pontosan hányan követik őket, vagy hány éves az átlagkorosztály csatornájukon és milyen arányban oszlanak el a nemek. Pontos adatokat tudnak adni arra vonatkozóan is, hogy mennyien nézik videóikat, hányadik percig. Tehát szinte mindent tudnak, ami egy jól célzott reklámhoz szükséges. Ami talán még fontosabb, hogy a 21. századi hirdetésekkel szemben, az infleuncerek szavainak súlya van, követőik „mindent elhisznek, amit mondanak”.
Tehát a szavaikba fektetett összeg mindenképp megtérül, ha jól választunk influencert. De mit vállalnak el? Általában nem a cég a döntő, hanem az ötlet. Túlnyomóan az dönt egy-egy munka/szereplés elvállalásánál, hogy mennyire látnak fantáziát abban, amihez a nevüket adják. Emellett fontos, hogy a követőik érdeklődési körébe illeszkedjen, és természetesen magához az influencer személyiségének, értékeinek is megfeleljen az a márka, amit képvisel.

Ki a megfelelő influencer, hogy tervezzünk, és mire számítsunk?
Megfelelő influencer, aki hiteles, passzol a márka imidzséhez és elég nagy az elérése illetve az aktivitás a csatornáin. Ehhez nem szükséges sok követővel rendelkeznie. Ne féljünk microinfluencert, azaz kevesebb followerrel rendelkező véleményvezért használni. Sok esetben magasabb bevonódási arányt érhetünk el, mint egy nagyobb követőtáborral rendelkező infleuncerrel.

Mire kell figyelni?
Sose felejtsük el jelölni, hogy fizetett tartalomról van szó, különben komoly jogi vitákba keveredhetünk. Ahogy a marketing minden területén az influencer marketingnél is elengedhetetlenek a mérőszámok és azok nyomon követése. A megjelenések számától, az elérésen, átkattintási arányon, a konverzió arányán ás számán keresztül az elköteleződésig, minden csatornánként változik és mérhető. Ha elsőre ez soknak, vagy nehéznek tűnik, nem kell egyedül nekiállni, szakértői segítséget kérhetünk az influencer marketingre szakosodott Special Effects Meda-tól. Tervezőfelületükön keresztül pontosan összeállíthatjuk kampányunkat, annak megfelelően, hogy milyen terméket és kinek értékesítenénk. A lehető legnagyobb hatékonysággal ajánlanak ki véleményvezéreket, sőt mi több, a tartalom kitalálásában is segítséget nyújtanak.

Ha már belevágunk az influencer marketingbe, gondoljuk tovább, ne csak egy-két videóban, akár egész integrált kampányban tervezzünk. Amikor lefektetjük az együttműködés szabályait, arra nagyon figyeljünk oda, hogy milyen csatornákon és mennyi ideig jelenhet meg a tartalom. A média mix összeállításánál figyeljünk arra, hogy nem minden felület alkalmas az influencer marketingre, csak azokon a csatornákon kommunikáljunk, melyek a célcsoport szempontjából affinisek. Persze mint minden reklámozási formában, itt is érhetnek negatív kritikák, ezekre mindig figyeljünk oda és kezeljük, hiszen ez az imázs és a SEO szempontjából egyaránt fontos.

Ha megtaláltuk a megfelelő influencert, kiválasztottuk a kommunikációs csatornákat, egyeztettük az átadni kívánt üzenetet, akkor már csak egy dolog maradt hátra: ebben a közreműködésben adjunk élményt az influencernek is. Hiszen így sokkal jobban át tudja majd adni a márkaüzenetet.

A beszámolót Prutti Claudia és Zahorecz Balázs, a Metropolitan Egyetem hallgatói írták

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük